Debatt

Dags för schyssta pensioner

I dagarna höjdes röster över hela världen genom Global Divestment Day med krav på att alla institutionella investerare omedelbart stoppar nyinvesteringar i fossilbolag och säljer av nuvarande innehav inom fem år.
Foto:Alexander F. Yuan
I dagarna höjdes röster över hela världen genom Global Divestment Day med krav på att alla institutionella investerare omedelbart stoppar nyinvesteringar i fossilbolag och säljer av nuvarande innehav inom fem år.

En av frågorna i decemberöverenskommelsen mellan regerings- och allianspartierna är pensionsfrågan. Det är lovande eftersom hållbara, fossilfria och ansvarsfulla investeringar av våra gemensamma pensionspengar inte är en politisk stridsfråga, menar skribenterna.

AP-fonderna förvaltar mer än 1 300 miljarder kronor av vårt pensionskapital. Som statliga myndigheter borde kraven på fondernas investeringar vara höga. Senaste klimatforskningen visar tydligt att koldioxidutsläppen måste minska kraftigt och det mesta av världens fossila reserver lämnas kvar under mark.

Trots detta hade AP-fonderna 2013 investeringar värda 32 miljarder kronor i 133 av världens 200 mest koldioxidintensiva börsnoterade kol-, olje- och gasföretag. Det visar en granskning gjord av Världsnaturfonden WWF. Det gör oss till delägare i fossila reserver som motsvarar framtida koldioxidutsläpp på 625 miljoner ton - 11 gånger mer än Sveriges totala utsläpp år 2012.

I dagarna har röster höjts över hela världen genom Global Divestment Day med krav på att alla institutionella investerare omedelbart stoppar nyinvesteringar i fossilbolag och säljer av nuvarande innehav inom fem år. Vi stämmer in i kören och uppmanar regering och riksdag att ge AP-fonderna riktlinjer som överensstämmer med vetenskapen och Sveriges klimatåtaganden.

Koldioxidvärstingar är bara ett exempel. Listan på ohållbara investeringar kan göras lång. Gruvbolag vars verksamhet leder till miljöförstöring, tvångsförflyttningar och kränkningar av urfolks rättigheter. Vissa palmoljeföretag som orsakar avskogning och lämnar människor utan mark och försörjning.

Sverige är skyldigt att leva upp till de internationella konventioner vi ratificerat. Det är inte försvarbart att ställa sig bakom mål för hållbar utveckling och samtidigt använda pensionskapital till stora investeringar som bidrar till det motsatta.

Det råder bred politiskt enighet om att AP-fondernas regelverk behöver skärpas. I en partiutfrågning innan riksdagsvalet i höstas, gjorde alla tummen upp på frågan om respekt för mänskliga rättigheter, miljö och internationella klimatmål ska utgöra ett grundläggande krav för AP-fondernas investeringar. Alla ansåg också att AP-fonderna bör sluta göra placeringar i olja, kol och gas och sälja aktuella innehav.

Partiernas stöd är glädjande. Tillsammans med den vilja till handling som AP-fonderna själva visat det senaste året är förutsättningar nu goda för verkligt hållbara pensionsinvesteringar. Det som krävs är en tydlig målformulering från Pensionsgruppen i riksdagen, som kan ligga till grund för nödvändiga förändringar av investeringspraktiken.

Pensionsgruppen (Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och nu också Miljöpartiet) diskuterar nu ”riktlinjer för hållbarhetsfrågor”. De bör hörsamma uppmaningen från FN: s generalsekreterare till alla pensionsfonder om minskade investeringar i fossil energi. Eller som statsminister Stefan Löfven sa i höstens regeringsförklaring: ”Världen måste sluta investera i det som förstör vår planet”.

Annelie Andersson

ordförande Latinamerikagrupperna

Gabi Björsson

generalsekreterare Afrikagrupperna

Pia Björstrand

talesperson Klimataktion

Ellie Cijvat

ordförande Jordens Vänner

Rebecka Jalvemyr

kanslichef FIAN Sverige

Olivia Linander

Fossil Free Sverige

Annica Sohlström

generalsekreterare Forum Syd

Sofia Walan

generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Håkan Wirtén

generalsekreterare WWF

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Borås Tidning så godkänner du samtidigt våra regler.

På bt.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se. På tider då Borås Tidnings webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på bt.se

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på bt.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.