Debatt

C tar ansvar för Sverige

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

Centerpartiet har hela tiden varit tydligt – om Alliansen blev mindre än de rödgröna skulle vi inte ta regeringsmakten med stöd av SD, påpekar skribenterna.

Sverige har nu, 134 dagar efter valdagen, en regering. Det har varit ett svårt parlamentariskt läge och många tuffa dagar. Det allra viktigaste för oss, genom hela denna process, har varit att stå upp för de värderingar och den politik som vi faktiskt gick val på. Alla dessa dagar har nu resulterat i att vi nu driver igenom att regeringen ska genomföra en mängd liberala reformer. Reformer som hela Sverige behöver. Stad som land. Och det samtidigt som ytterkantspartierna hålls borta från inflytande över den politiska inriktningen.

”Efter flera månader utan en lösning på regeringskrisen blev Centerpartiet till sist tvungen att välja.”

Valet 2018 blev ett värderingsval. Ett val där vi i Centerpartiet stod upp för medmänsklighet, jämställdhet och tolerans. Vi tog strid mot främlingsfientlighet, misstro och slutenhet. Vi gjorde vårt bästa val på 30 år. Det är ett valresultat att vara väldigt stolt över. Dessvärre lyckades inte alla allianspartier öka, vilket innebar att Alliansen blev mindre än de rödgröna.

Centerpartiet har hela tiden varit tydligt med att om Alliansen blev mindre än de rödgröna kommer vi inte ta regeringsmakten med stöd av SD, utan istället hålla ihop Alliansen och ta stöd över blockgränsen. Detta stoppades av andra partier. Efter flera månader utan en lösning på regeringskrisen blev Centerpartiet till sist tvungen att välja. Mellan en M-ledd regering beroende av aktivt stöd av SD eller en S-ledd regering beroende av stöd av C och L.

I den överenskommelse som gjorts mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet står vi i Centerpartiet fast vid våra värderingar, samtidigt som vi kan få en fungerande regering på plats. Regeringen är på plats, baserad på en liberal reformagenda. Den agendan innehåller en stor del ren Centerpolitik som innebär tydliga förbättringar för bland annat småföretagen, klimatet och landsbygden.

I överenskommelsen står det klart och tydligt vad som kommer att ske under kommande mandatperiod och både innehåll och datum är noggrant satta.

Centerpartiet blir inte ett regeringsparti. Vi kommer vara fria att såväl kritisera som fälla vissa politiska förslag som inte driver en politik som förankras i mitten. En liberal politik som är social, decentralistisk och grön. Dessutom måste regeringen varje år, budget för budget, förtjäna Centerpartiets förnyade förtroende.

Vi kommer fortsätta vara konstruktiva och driva på. Vi kommer vara en liberal nagel i ögat på S så att hela den breda överenskommelsen faktiskt genomförs – från förbättrad LSS, sänkta kostnader för företag, medmänskligare migrationspolitisk till minskade klimatutsläpp och strukturreformer för jobb och bostäder. Vi kommer under denna mandatperiod vara ett liberalt oppositionsparti som står upp och tar ansvar för Sverige.

Mikael Larsson (C), riksdagsledamot, Mark

Annika Qarlsson (C), riksdagsledamot, Alingsås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.