Debatt

Byråkrati stoppar Uddeboskolan

Debatt Artikeln publicerades
Här i gamla väveriet i Uddebo var det tänkt att Uddeboskolan skulle hålla till.
Foto: Anna Sjödin,Anna Sjödin
Här i gamla väveriet i Uddebo var det tänkt att Uddeboskolan skulle hålla till.

Statistik och byråkrati hindrar öppnandet av en skola som godkänts av Skolinspektionen, skriver Tora Mollskoga.

politik

Enligt Trafikverket bidrar en skola i Uddebo till ökad gångtrafik i byn och därmed ökar risken för olyckor – därför bör man inte bevilja bygglov för en skola i Uddebo, menar de. Byggenheten i Ulricehamn väljer att följa deras rekommendation och hänvisar till detta uttalande både när det gäller skola och fritidsverksamhet när man avslår bygglovs- ansökan.

Detta betyder att Uddeboskolan står utan skol- lokal. Och utan lokal – ingen skola. Att statistik kring trafiksäkerhet skulle riskera att bli dödsstöten för Uddeboskolan hade vi aldrig kunnat ana.

För det är just statistik det handlar om. Jag tror att alla egentligen inser att ett barn som bor i Uddebo och nu tar skolbussen in till Tranemo varje morgon, inte skulle utsättas för någon större olycksrisk för att det istället, i sällskap av vuxen, skulle promenera genom byn till Uddeboskolan varje morgon.

Trots åtskilliga försök till dialog och förslag kring lösningar från vår sida, står både byggenheten och Trafikverket fast vid sina yttranden och beslut, utan att möta oss i dialog eller lösningsfokuserat samarbete.

Vi i Uddeboskolan hade vårt allra första möte i februari 2015. Sedan dess har vi lagt enormt mycket tid och kraft på detta. För att vi tror på att, steg för steg, kunna bidra till att utveckla och förändra skolsystemet i Sverige. För att vi tror på att skapa nytt ur gemenskap och engagemang, att sprida kunskap och inspiration kring nya pedagogiska idéer och nya sätt att bygga upp en skola. För att vi vill se våra barn gå till en skola varje dag som är hållbar. Hållbar på alla plan, psykosocialt, ekonomiskt, kunskapsmässigt, miljömässigt, demokratiskt. En skola där kunskap går hand i hand med bemötande och kommunikation. En skola som är trygg och lustfylld. En skola med framtidstro.

Att bli godkända av Skolinspektionen var verkligen inte lätt. Med rätta, för en blivande skola bör granskas in på detaljnivå, så att kvaliteten är tryggad. Vi har lärt oss otroligt mycket längs resans gång. Tyvärr har en av de största lärdomarna blivit att det finns stora brister i vårt demokratiska samhälle, där statistik och byråkrati kan bli så verklighetsfrånvända att de stoppar en godkänd skola.

Vi i Uddeboskolan lägger härmed skolstarten på is tills vidare.

Vad framtiden bär på vi inget om, men vi vet att vi kommer att vara en del av den och kämpa vidare för en fantastisk och hållbar skola.

Tora Mollskoga,    Uddeboskolan