Annons

Bygg färdigt den öppna väggen på Magasinsgatan

Svar till Annette Carlson (M), Niklas Arvidsson (KD), Oliver Öberg (M), Martin Nilsson (M), Hasse Ikävalko (M) och Hans Gustavsson (M), BT 14/6.
Replik • Publicerad 21 juni 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Debatten kring den öppna väggen på Magasinsgatan har tagit fart och som många gånger förr handlar den mer om pajkastning mellan politiska partier än den egentliga huvudfrågan i sig.

Den 14 juni publicerades en debattartikel där avsändarna föreslog att väggen bör skrotas, dock utan att förklara varför. Man började med att presentera rena faktafel och fortsatte sedan genom att kritisera arbetet som sker och har skett med den öppna väggen. Varför man gör detta är oklart, men jag tror inte att det är på grund av att man egentligen har intresse för vad den öppna väggen bidrar med, något som kan tyckas är den mest relevanta frågan om man ifrågasätter dess syfte.

”Att människor behöver en plats för att uttrycka sig på det sättet en öppen vägg faktiskt bidrar till är mer än självklarhet än en fråga.”
Annons

Det lättaste sättet att få insyn i frågan om klotter och den öppna väggen är att läsa fritids- och folkhälsonämndens utvärdering. Där står, som tidigare debattörer nämnt, att klottret har ökat sedan väggens införande. Men där står även det att det ökade klottret inte har någon uppenbar koppling till den öppna väggen.

Debattörerna hävdar även att nämnden inte har arbetat förebyggande mot klotter utan att på något sätt förklara vad man syftar på, speciellt då fritids- och folkhälsonämnden uttrycker väldigt tydligt i utvärderingen att: ”Det finns inga specifika brottsförebyggande åtgärder gällande lagliga graffitiväggar, som enligt forskning har visat på resultat”. Så min fråga är, vad är det för förebyggande åtgärder nämnden borde ha utfört?

Sedan klagas det vidare på att nämnderna inte har samverkat tillräckligt mycket för att förhindra det ökade klottret där även andra politiska partier får sig en känga. Vad detta har med den öppna väggen att göra har jag svårt att se då man som jag tidigare nämnt inte kan göra ett samband mellan det ökade klottret och den öppna väggen. Här fallerar logiken totalt.

”Skulle det tas ett beslut om att ta bort den öppna väggen så undrar jag vart alla utövare skall ta vägen. Skall de inte få ett alternativ?”

Det man inte nämner är det arbete som faktiskt lagts på själva väggen. Sedan väggen inrättades så har det skapats workshops, jams och medborgardialog för att utvärdera väggen och skapa dialog med de utövare som använt den. Detta är något som faktiskt står med i det uppdrag som ligger till grund för den öppna väggen och har efterföljts. Det var även de åtgärder som rekommenderades av fritids- och folkhälsonämndens utvärdering för att bidra till att arbeta förebyggande mot ökat klotter. Det intressanta i utvärderingen är även att de rekommenderar att väggen byggs klart och istället för att ta bort den bör man lägga mer kraft på att färdigställa väggen samt förbättra den till en ännu mer inbjudande plats för människorna i Borås.

Att människor behöver en plats för att uttrycka sig på det sättet en öppen vägg faktiskt bidrar till är mer än självklarhet än en fråga. Väggens enda syfte och verkan är att den berikar Borås stad genom att ge människor ett lagligt och säkert alternativ att uttrycka sig.

Skulle det tas ett beslut om att ta bort den öppna väggen så undrar jag vart alla utövare skall ta vägen. Skall de inte få ett alternativ? All den färg som hamnat på väggen kommer antagligen hamna någon annanstans och då kan man ju börja fundera på vart den kommer hamna om inte Magasinsgatan 8 är tillgänglig.

Bygg färdigt den öppna väggen. Fortsätt arbeta för att göra platsen ännu mer inbjudande. Få människor engagerade i att ta eget ansvar för platsen så tror jag att på längre sikt kan mycket kreativitet och utveckling frodas i Borås.

Jonas Berntsson, marknadsundersökare

Annons
Annons
Annons
Annons