Debatt

Buset måste bort från gatorna

Debatt Artikeln publicerades

Villkorlig frigivning sker i dag automatiskt efter två tredjedelar av straffet. Kristdemokraterna vill helt slopa automatiken i detta, skriver Ingemar Kihlström.

Polisen kan inte göra allt. Vi vet att trygga familjer ger sina barn bättre uppväxtvillkor och att risken att hamna i kriminalitet därmed minskar. Familjens betydelse för att skapa trygghet kan inte underskattas, men en stark familj kan inte heller göra allt. Vi måste agera hårdare för att den kriminella utvecklingen ska få ett slut.

Det kan inte vänta. Därför lade Kristdemokraterna och Moderaterna fram en gemensam budget som riksdagen antog. Polisen kommer att få 1,5 miljarder extra 2019. Den innehåller också en kraftig riktad lönesatsning till polisen. Nu är det upp till regeringen att fortsätta på vår inslagna väg. Hade Kristdemokraternas och Moderaternas budget fått gälla mandatperioden ut hade vi finansierat 10 000 fler poliser och i genomsnitt höjt polislönerna med 3 000 kronor i månaden. Kommer Socialdemokraterna att göra detsamma?

Vi förstärkte också resten av rättsväsendet, för fler poliser ska förstås innebära fler bakom lås och bom. Åklagarna, domstolarna och kriminalvården får också mer resurser för att klara av den ökande ärendemängden och för att förbättra verkställigheten för den som döms till fängelse eller annan påföljd.

Vi vill också se avsevärt skärpta straff för gängbrottslighet. Dagens organiserade kriminella ligger bakom dödsskjutningarna. Deras brott är en del i en kriminell livsstil. Enligt polisen kan dödsskjutningarna triggas av små oförrätter. Den normlöshet som dessa individer uppvisar är enorm.

”Anonyma vittnen ska givetvis inte vara normalt förfarande i domstol, men morden och gängvåldet i Sverige är i dag allt annat än normalt.”

De skyldiga måste bort från gatorna. Villkorlig frigivning sker i dag automatiskt efter två tredjedelar av straffet. Kristdemokraterna vill helt slopa automatiken i detta. Villkorligt frigiven ska man bli först om man under strafftiden visat att man gjort förbättringar i sitt beteende, exempelvis genom att delta i beroendebehandling eller utbildat sig och först komma ifråga efter tre fjärdedelar av straffet.

Kristdemokraterna vill tillåta anonyma vittnen. Ett sådant system finns i exempelvis Nederländerna, Norge och Danmark. Det är extra viktigt i utsatta områden. Polisen beskriver i sina rapporter om de utsatta områdena hur de präglas av tystnadskultur och hur övergrepp i rättssak är en viktig del i de kriminella gängens taktik.

Brottsförebyggande rådet beskriver hur ”skrämselkapitalet svävar över området, där vissa kriminella uppvisar territoriella anspråk, på bekostnad av boende och företagare”, när det redogör för relationen till rättsväsendet i utsatta områden. Att folk börjar vittna är av central betydelse för att bryta de kriminella gängens makt, inflytande och våldshandlingar.

Anonyma vittnen ska givetvis inte vara normalt förfarande i domstol, men morden och gängvåldet i Sverige är i dag allt annat än normalt. 2018 miste 44 personer livet i dödsskjutningar. Det kriminella gängvåldet måste stoppas.

Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot, Sjuhärad

Ingemar Kihlström (KD) - riksdagsledamot från Herrljunga.
Foto: Erik Jullander
Ingemar Kihlström (KD) - riksdagsledamot från Herrljunga.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.