Debatt

Bristen på idrottshallar måste tas på allvar

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Från Idrottssverige kommer rapporter om dåliga förutsättningar för motion och idrott i de kommunala anläggningarna, skriver Märit Bergendahl.

Svenska Innebandyförbundet har genomfört en enkät om tillgången på idrottshallar, vilken riktades till de tre högsta företrädarna i länets kommuner – kommunstyrelsens ordförande, oppositionsrådet och kommundirektören. I Västra Götaland svarade företrädare från 43 av 49 kommuner. I 26 av kommunerna fanns det företrädare som uppgav att det finns ingen eller nästan ingen brist på idrottshallar. Det rimmar illa med den hallbrist som länge har varit en trist verklighet för innebandyspelare över hela landet.

Vi i idrottsrörelsen ser varje dag vilket hinder både bristen på hallar och det i många fall eftersatta underhållet innebär för både barn och vuxna i Västra Götaland som vill motionera. Folkhälsomyndigheten har satt upp ett mål om att varje barn bör ha minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Men bara var tredje barn rör på sig en timme om dagen.

”Idrottsrörelsen bidrar till glädje, gemenskap och folkhälsa – Västra Götalands kommuner behöver ge oss förutsättningar att göra det.”

Bland pojkar är det 44 procent som når målet, medan det bland flickorna bara är 22 procent. Dessutom är 51 procent av befolkningen 16–84 år överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndigheten.

Jag representerar svensk innebandy och vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om – hela idrottsrörelsen har det gemensamt att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Jag vill uppmana Västra Götalands kommunpolitiker och tjänstemän att prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen. Besök de slitna anläggningarna som behöver renoveras eller ersättas. Prata med föräldrarna som måste gå upp i ottan för att den enda träningstiden för barnen var klockan 7 en helgdag. Se konsekvenserna av att varken vuxna eller barn får rätt förutsättningar för motion. När ni gjort det behöver ni fatta tydliga beslut om att renovera och att bygga nytt.

Idrottsrörelsen bidrar till glädje, gemenskap och folkhälsa – Västra Götalands kommuner behöver ge oss förutsättningar att göra det.

Märit Bergendahl, ordförande för Svenska innebandyförbundet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.