Bristande krishantering av socialen i Mark

Debatt 2010-10-26 | Uppdaterad 2010-10-26

Prestige kommer från rädsla. Jag vidhåller något som jag vet är fel. Jag är medveten om att jag stänger av för att skydda mig själv för fara. Detta blev mycket tydligt hos socialtjänsten i Mark, skriver Ulf Lidman och Katarina Lundblad.


Kritiken mot socialtjänsten i Marks kommun är befogad och vi sörjer med resten av landet över hur mänskligt agerande har skadat två sårbara barn, skriver Ulf Lidman och Katarina Lundblad.


Återigen har vi hört ett exempel på hur handläggare, som säkerligen vill människor väl, har agerat inkompetent i en akut krissituation. Kritiken mot socialtjänsten i Marks kommun är befogad och vi sörjer med resten av landet över hur mänskligt agerande har skadat två sårbara barn.
Krishantering är en kompetens som tyvärr är mycket eftersatt och underskattad, men otroligt välbehövlig. Situationen i Mark är bara ett exempel av många.
Responsen på kris är ibland att vi blir lamslagna och paralyserade, att vi ingenting gör. Eller så hamnar vi ofta i andra diket, att vi agerar för fort och ogenomtänkt på grund av att vi är så obekväma med att befinna oss i kristillstånd.

Vi förutsätter att socialtjänsten i Mark ville barnen väl, men det är helt tydligt att den saknade de nödvändiga redskap och den kompetens som behövs för att agera rationellt. Barnen befann sig inte i en akut situation där de snabbt behövde förflyttas från en skadlig miljö.
Kris i sig själv är ofta kaotiskt. Vi blir rädda och obekväma. Detta gör att vi många gånger hoppar över ett mycket viktigt steg i krishanteringen. Vi börjar bearbeta krisen i ett för tidigt stadium medan allt fortfarande är kaos. Vi vill göra allt för att fly de obekväma krisreaktionerna. Vi kan inte lösa eller bearbeta en kris när vår förmåga är nedsatt av irrationella reaktioner till det inträffade.

Genom många års erfarenhet har vi lärt oss att innan vi kan börja göra (agera i aktiv krisbearbetning), måste vi lära oss att vara i krisen. Ett av de mest effektiva förhållningssätten till att vara i kris kallas mindfulness.
Mindfulness handlar om att våga stanna upp och lyssna. Och att våga göra det mitt i stressen eller den pressade situationen. När vi stannar upp blir vi medvetna om vad som händer inom oss här och nu.

Om vi inte lärt oss detta förhållningssätt till stress och krissituationer ökar risken att vi agerar irrationellt. Har jag dock lärt mig att lyssna till mig själv kan jag se, höra och känna mer objektivt. Om jag inte lyssnar inåt, förstärks ofta attityder och försvarsmekanismer. Värderingar som bygger på rädsla att misslyckas gör att vi kommer till snabba och ofta mycket subjektiva slutsatser.

Prestige kommer från samma rädsla. Jag vidhåller något som jag vet är fel. Jag är medveten om att jag stänger av för att skydda mig själv för fara. Detta blev mycket tydligt hos socialtjänsten i Mark. Detta är ett destruktivt och gammalt sätt att skydda oss själva som ofta tolkas som maktmissbruk och prestige av omgivningen. Det är mänskligt att vilja skydda sig på detta viset, men det är inte okej att göra det. Här blir det vanligt att vi kränker andra utan att vi egentligen menar det.
När jag letar efter en lösning när jag är stressad blir jag lätt problemfokuserad och vill hitta en lösning. Jag förlorar empatin. Jag skapar ett koncept och en idé som ska leda till den lösningen som bygger på stressen skapad av den akuta situationen.

Negativa attityder och värderingar, försvar och snabba slutsatser är ett direkt resultat av att vi inte först lyssnar på oss själva och blir medvetna om vad som händer inom oss. Medvetenheten leder till att jag kan förhålla mig till mina egna rädslor och försvar och inte stänga av. Detta har en inverkan på respekten för mig själv och det jag känner, som i sin tur påverkar respekten för mina klienter.
Bristen som vi ofta ser hos handläggare är att de styrs av stress och rädsla. Att styras av den empati som föds när vi vågar gå in våra egna och andras krisreaktioner är dock mycket mer effektivt och klientfokuserat.

Effektiv krishantering handlar om en kombination av att vara och att göra. Hoppar vi över varandet förlänger vi ofta krisen och vi agerar irrationellt och ogenomtänkt.
Krishantering handlar mycket om att göra, men den måste vara rotad i att personalen lärt sig att vara i kriserna. Utifrån det skapade lugnet och varandet kan de sedan gå vidare till att agera mer genomtänkt och rationellt. Denna lyhördhet till oss själva leder till att våra egna subjektiva filter luckras upp.
Vi ser en stor brist på denna balans på grund av ökat produktionskrav och snabba lösningar hos våra myndigheter.

Verktygen finns, men vi ser inte att de används. Oavsett om det är socialtjänst-, integrations-, arbetslöshets- eller sjukskrivningsärenden är exemplen otaliga. Situationer som visar på att kompetensen måste höjas bland dem som har förmånen att arbeta med de mest utsatta i vårt samhälle.

Ulf Lidman
präst och föreläsare i krishantering på Sverigehälsan

Katarina Lundblad
socionom och lärare i Mindfulness på SverigehälsanBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Det gör ont i mig – varför sorterar inte alla i Borås?

Insändare [Uppdaterad i går 21:19]

Jag/vi bor i Borås, och får vit och svart påse till soporna. Läs mer

 

fråga - insändare

Sorterar du dina sopor?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

P-böter

Har du känt dig drabbat av felaktig p-bot?

Visa resultat
Nu är vi över 6 000 – gilla oss på Facebook!

Borås [Uppdaterad i dag 10:40]

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook. Gör som 6 000 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!Olle Svalander: "Nu tar Kakmonstret över Blåvitt"

Sport [Uppdaterad i dag 11:47]

"Göteborgs nya tränare är en man med erkänd kärlek till sötsaker". Gå till bloggen här!


Vad vill du läsa om på julafton?

Borås [Uppdaterad i går 22:41]

Även i år låter vi er läsare bestämma innehållet i BT på julafton.
– Vilken person tycker du att vi ska intervjua?
– Vilket ämne vill du att vi ska belysa?
– Vem vill du ska skriva krönika?
Mejla nyhetschefen@bt.se eller ring oss på 033-7000 777.


Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Skoldebatt på olika nivåer. Här har vi samlat några av årets många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan: Läs mer

Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Håkan Rosenqvist
hakan.rosenqvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 52


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ett välförtjänt journalistpris:

"Viljan att markera sitt eget avståndstagande kan göra journalistiken alltför distanserad och oförstående, alltför icke-lyssnande."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Anna Kinberg Batra:

"Många länsförbund verkar dock lansera henne som Moderaternas första kvinnliga partiledare med visst vankelmod."

Jan Hansson, sportkrönikör

Vem är en bra tränare?

”Ofta så här dags på fotbollssäsongen får man frågan: är hen en bra tränare? Svaret lyder: ibland.”

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter