Debatt

Boråsföretag skänker 1,9 miljoner

Debatt ,
Hittills i år har runt 300 000 människor flytt över Medelhavet. Minst 2 500 av dem drunknade, konstaterar skribenterna som startat ett lokalt initiativ för att bidra till hjälp för flyktingar.
Foto:Petros Giannakouris
Hittills i år har runt 300 000 människor flytt över Medelhavet. Minst 2 500 av dem drunknade, konstaterar skribenterna som startat ett lokalt initiativ för att bidra till hjälp för flyktingar.

Flera välkända Boråsföretag tar initiativ för hjälp till flyktingar. De har lagt 100 000 kronor vardera till den grundplåt som just nu uppgår till 1,9 miljoner kronor. Förhoppningen är att fler företag ska göra samma sak, även enskilda människor är välkomna.

Med bilden av den drunknade Alan Kurdi på en turkisk sandstrand gavs den syriska flyktingkatastrofen ett ansikte, omöjligt att blunda för. En treårig pojke i röd t-shirt, kortbyxor och gympaskor. En son, ett syskon, en ögonsten. En människa.

Det var den 2 september som bilden spreds som en löpeld. Sedan dess har dramatiken eskalerat. I helgen gick tusentals flyktingar till fots genom Ungern på motorvägen mot väst, utmattade i 30-gradig värme utan mat eller vatten. Vi hörde rapporterna i radion, såg de rörliga bilderna på TV.

Sammanlagt är halva Syriens befolkning på flykt från sitt hemland. De allra flesta, fyra miljoner, befinner sig i grannländerna Turkiet, Jordanien och Libanon. Hittills i år har runt 300 000 människor flytt över Medelhavet. Minst 2 500 av dem drunknade.

Alan Kurdi kunde ha blivit en anonym siffra i statistiken. Istället blev hans död en väckarklocka. Den senaste veckan har de stora välgörenhetsorganisationerna kunnat rapportera fantastiska insamlingsrekord. Tiotusentals vanliga svenskar lägger vardagens bekymmer åt sidan för att kunna bidra med pengar, kläder, mat och eget arbete. Viljan att hjälpa är enorm. Det är en gripande folkrörelse, och vi vill vara en del av den.

Därför startar vi nu Borås-initiativet i flyktingfrågan – en organiserad, opolitisk och humanitär insats för att kunna ge substantiella bidrag till människor i nöd och på flykt. Samtliga undertecknare har lagt 100 000 kronor vardera till den grundplåt som i skrivande stund uppgår till 1,9 miljoner kronor. Vår förhoppning är att fler företag snarast ska göra samma sak, och vi välkomnar givetvis även enskilda människor att lämna bidrag efter sin egen förmåga.

Vi har valt UNHCR som mottagare av Borås-initiativets insamlade medel. Det innebär ingen kritik mot någon annan välgörenhetsorganisation, men vår samlade uppfattning är att UNHCR i rollen som FN:s särskilda flyktingorgan är en trovärdig och effektiv mottagare vars uppgift är att ge människor på flykt internationellt skydd och finna varaktiga lösningar för deras svåra situation.

20 procent av invånarna i Borås är födda utomlands. Vi har en månghundraårig tradition av invandring, och vårt nutida välstånd är skapat i samspel mellan infödda och invandrade. Det är vi som företagare stolta över. Tillsammans investerar vi i humanism, men potentiellt även i våra företag, vår hemstad och vår gemensamma framtid.

I denna entreprenörsdrivna region finns tusentals företag med hjärtat på rätta stället, för att inte tala om de över 100 000 invånarna bara i Borås kommun. På sikt kommer det säkert att behövas kläder, mat och husrum. Men i det akuta skedet handlar det om pengar. Vi har idag lagt grundplåten, nu är det fritt fram att fylla på efter bästa förmåga. Inget bidrag är för litet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och kanske kan vi tillsammans även inspirera andra städer att göra något liknande?

Det finns en enorm styrka i att kraftsamla på bred front. Vi hoppas att en hel stad ska kunna enas för att mildra vår tids största flyktingkatastrof. Och det handlar inte om en kapplöpning i godhet. Det är allvar.

Känner ni vad vi känner? Då är det dags att agera nu! Tillsammans kan vi göra skillnad. Insamlingens bankgironummer 5026-5669 som står i Borås Tidnings namn är öppet i sju dagar, men det finns ingen anledning att vänta. Varje timma räknas.

Anders Halvarsson

Ellos Group AB

Bosse Johansson

Swedbank Sjuhärad AB

Ebba Swegmark

Vevgatan Holding AB

Göran Bille

Gina Tricot AB

Hanna Lassing

Simonsland Förvaltning AB

Hans Davidson

Eton AB

Håkan Palmborg

Borås Tidning AB

Jacob Torell

Next Step Group AB

Joakim Hedin

Bockasjö AB

Julia Nergården

Mjöbäcks Entreprenad AB

Lars Angwald

Cernera Fastigheter AB

Lars Johansson

Brunngård Group AB

Niklas Hedin

Centiro Solutions AB

Patrik Ivarsson

Järngrinden AB

Peder Ekberg

Silvent AB

Reimar Westerlind

ACG Gruppen AB

Ulf Öjerklint

Gärde Wesslau Advokatbyrå AB

Sara Bergström

Frankenius Equity AB

Åke Björsell

Björsell Agenturer AB

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.