Annons

Borås svälter ut valfriheten

Det är orimligt att Borås har ett ersättningssystem som gör det svårt för privata utförare att hålla god kvalité och föra en bra personalpolitik, anser Annette Carlson och Niklas Arvidsson.
Debatt • Publicerad 17 mars 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anders Wiklund / TT

Vi är allvarligt oroade för att de styrande partierna i Borås sakta håller på att omöjliggöra för människor att kunna välja vem som ska utföra hemtjänsten i det egna hemmet. I Borås Tidning (7/3) kunde vi läsa att ett av Borås få kvarvarande Lov-företag inom hemtjänsten försatts i konkurs. Det är en olycklig konsekvens av den förda politiken från styret i Borås.

Den 26 november beslutade kommunstyrelsen om ersättningsnivåerna till externa utförare inom hemtjänstvalet. Allianspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, lämnade ett alternativt förslag som skulle innebära en höjning av ersättningsnivåerna till genomsnittet för jämförbara kommuner.

Annons

Vi varnade då för att styrets föreslagna ersättningsnivå skulle riskera leda till att de kvarvarande Lov-företagen inte skulle klara att hålla verksamheten på fötter eller tvingas sänka den erbjudna kvalitén. Våra farhågor blev tyvärr besannade.

”Om inga förändringar görs riskerar valfriheten i Borås att försvinna. Det vore en stor förlust för alla de boråsare som själva vill välja vem som kommer hem till dem.”

Den kommunala hemtjänsten har en ersättningsnivå som är mer än 200 kronor högre per timma än ersättningen till externa utförare. Egenregin har förvisso delvis ett behov av högre ersättning, bland annat för att ha viss beredskap för att på kort varsel tillgodose behov av hemtjänst. Men den absolut största delen av skillnaden i ersättningsnivå kan inte förklaras av det.

Frågan om hur privata utförare ska klara verksamheten med en ersättning på 406 kronor per timma i tätort, när egenregin behöver mer än 200 kronor mer i timersättning för att klara sitt uppdrag, är högst relevant. Det är orimligt att vi i dag har ett ersättningssystem som gör det svårt för privata utförare att hålla god kvalité och föra en bra personalpolitik.

Lagen om valfrihet infördes i hemtjänsten 2009. Som mest fanns det drygt 15 Lov-företag med varierande utbud inom ramen för hemtjänst. Efter den 6 mars återstår bara fyra.

Trots att vi varnade för att de nya ersättningsnivåerna skulle göra det mycket svårt att driva Lov-företag i Borås, valde de styrande i Borås att avfärda våra varningssignaler. Vi är mycket besvikna över att Liberalerna och Centerpartiet inte längre står upp för valfriheten i Borås.

Allianspartierna i Borås, Moderaterna och Kristdemokraterna, är av uppfattningen att både externa utförare och egenregin bör ges en ärlig chans att bedriva verksamhet av god kvalité och med stabila förutsättningar. Vi är beredda att i bred politisk enighet arbeta fram ett långsiktigt avtal med ersättningsnivåer som möjliggör god kvalitet och ekonomi i balans för både kommun och företag. Varför det skulle vara omöjligt förstår vi faktiskt inte.

Vi har i dagarna lämnat in en interpellation till ansvarigt kommunalråd, Malin Carlsson (S). I den utkräver vi svar från styret i Borås kring vilka åtgärder man tänker genomföra för att det fortsatt ska vara möjligt att driva Lov-företag i Borås.

Om inga förändringar görs riskerar valfriheten i Borås att försvinna. Det vore en stor förlust för alla de boråsare som själva vill välja vem som kommer hem till dem.

Vi uppmanar de styrande partierna – S, MP, L och C – att gå oss till mötes för att valfriheten fortsatt ska finnas kvar i Borås.

Annette Carlson (M), kommunalråd i opposition

Niklas Arvidsson (KD), kommunalråd i opposition

Annons
Annons
Annons
Annons