Debatt

Borås bör utnyttja solen mer

Tom Andersson (MP) ,
Borås energibolag kan göra det lättare för de privatpersoner som vill sätta solceller på sitt tak genom att ta fram paketlösningar, på samma sätt som flera andra kommunala energibolag i landet har gjort, skriver Tom Andersson (MP).
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Borås energibolag kan göra det lättare för de privatpersoner som vill sätta solceller på sitt tak genom att ta fram paketlösningar, på samma sätt som flera andra kommunala energibolag i landet har gjort, skriver Tom Andersson (MP).

Visst har det hänt positiva saker när det gäller solenergi i Borås. Men det är något som saknas. Ett driv. Lite tävlingsinstinkt. Att förvaltningar och bolag inte bara överväger solceller, utan resonerar offensivt, skriver Tom Andersson.

I början av februari i år invigdes en solcellspark på 6 700 kvadratmeter på en gammal tipp i Arvika. Förra året drog Halmstads energi- och miljö igång en ungefär hälften så stor anläggning. Det är dags för Borås stad att haka på i täten av den solcellsexplosion som sveper över inte bara Sverige, utan också Europa och världen.

Styrdokumenten som behövs finns redan. I Borås stads miljömål, som beslutades i politisk enighet 2012, fick alla förvaltningar och bolag i uppdrag att överväga solceller på taken vid alla ny- och ombyggnader. Inte heller när det gäller den politiska viljan ska det finnas någon broms. För lite mer än ett år sedan stod jag i talarstolen i kommunfullmäktige och frågade ”Är Alliansen med på ett brett samarbete att bli Sveriges bästa klimatkommun?”. Svaret från Annette Carlson (M) var upplyftande. ”Den utmaningen är sedan länge antagen”.

Och visst har det hänt positiva saker när det gäller solen i Borås. På taket till Textile Fashion Center sitter nära 800 kvadratmeter solceller i ett samarbete mellan Borås energi och miljö och fastighetsägaren Kanico. AB Bostäder sätter solceller på lägenheter som byggs i Brämhult och ett par nya förskolor har också fått solpaneler.

Men jag kan ändå inte låta bli att känna att det är något som saknas. Ett driv. Lite tävlingsinstinkt. Att förvaltningar och bolag inte bara, som det heter i miljömålen, överväger solceller, utan vänder på steken och resonerar offensivt. ”Nu ska vi bygga nytt eller lägga om ett tak – då ska vi självklart sätta solceller där, om det inte är något som särskilt hindrar i just det här fallet”. Så ska tankarna gå.

Vi har stora byggen som ligger i startgroparna: ny entrébyggnad och gångbro till djurparken med takyta som kan ge förnybar energi. Och vad kan passa bättre än att visa för alla parkens besökare att Borås är en stad som tänker även på nästa och nästnästa generation? Under de år som tankarna kring ett möteshus i Borås finslipades flödade idéerna om ett grönt möteshus. När kongresshuset ska byggas borde solceller på taket vara en självklarhet, eller hur?

Vidare har Centerpartiet lagt fram ett alldeles utmärkt förslag om att använda solceller som tak över parkeringsplatser för att förse elbilar med förnybar och närproducerad el. Stadens energibolag kan göra det lättare för de privatpersoner som vill sätta solceller på sitt tak genom att ta fram paketlösningar, på samma sätt som flera andra kommunala energibolag i landet har gjort.

Och sist men inte minst finns det ytor som skulle kunna användas bättre. Strax utanför Borås har vi till exempel den före detta soptippen vid Gässlösa, med mark som inte kommer att kunna användas till odling eller bebyggelse på grund av det som ligger nedgrävt där. Däremot skulle en solcellspark passa helt lysande. Borås har ett vackert arv att förvalta när det gäller att gå före på miljöområdet. Vi kan bli en av föregångskommunerna i landet och det är tid att sätta igång nu.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.