Debatt

Bollebygds nya styre bör tala ur skägget

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Anne Engström/Arkiv

Att inte ens försöka ge ett svar i en så viktig fråga som påverkar så många Bollebygdsbor under många år framöver är högst anmärkningsvärt, anser skribenterna.

Öppenhet och transparens. Det har varit Folkets rösts ledord i Bollebygd under partiets hela existens. Det har upprepats i text på sociala medier och i ord från talarstolen i fullmäktige, i åtskilliga valdebatter och även i deras budgetdokument.

Efter valet bildade Folkets röst majoritet tillsammans med Moderaterna, Centern, Liberalerna och KD i Bollebygd. I den nybildade majoritetens investeringsbudget står att läsa: ”Belopp angivna med kursiverad text hänförliga till budgeten 2019 bilaga 1 är därför att betrakta som preliminära och kommer revideras under 2019. Även uppgifterna för år 2020 och 2021 kommer att revideras och har därför inte beaktats i nedanstående sammanställning.”

”Hur blir det med skolan, förskolan och idrottshallen i Fjällastorp? Blir det något? När?”

Cirka 80 procent av investeringsbudgeten var angiven i kursiv stil. Det enskilt största och viktigaste objektet är ny skola, förskola, idrottshall. Behovet av dessa har varit känt i flera år och arbetet att planera projektet har pågått sen inledningen av 2017 och omfattat ett flertal av kommunens förvaltningar i en styrgrupp bestående av projektledare, lokalstrateg, fastighetschef, skolchef, förskolechef, rektor, enhetschef kultur/fritid och arkitekt som träffats en gång per månad. Arbetsgrupper/fokusgrupper bestående av lärare 7–9, förskolan inklusive, huvudskyddsombud, föreningsliv, ungdomsråd och elevråd har också deltagit aktivt i arbetet.

Med en växande befolkning, stora klasser i skolan, stora barngrupper och även kö till förskolan har detta varit en högt prioriterad fråga i flera år. Så i andan ”öppenhet och transparens” ställdes frågan i fullmäktiges budgetdebatt 13/12: Hur blir det med skolan, förskolan och idrottshallen i Fjällastorp? Blir det något? När? En högst relevant fråga.

Det skulle visa sig att så särskilt öppet och transparent är inte det nya styret. De vägrade svara, trots ett flertal påtryckningar. Att inte ens försöka ge ett svar i en så viktig fråga som påverkar så många Bollebygdsbor och Bollebygd som kommun under många år framöver är högst anmärkningsvärt. Så frågan kvarstår, vad vill FR-alliansen?

För Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Bollebygd

Lars-Erik Olsson

Sassi Wemmer

Tomas Ridell

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.