Debatt

Bildningsstaden Borås kan inte ens stava rätt

Debatt Artikeln publicerades

I bildningsstaden Borås kan man inte ens skriva ut vissa skolors namn på riktig svenska, menar skribenten.

Jag bor på Bergsbo. Varje gång jag ska ner och handla på Maxi ser jag en skylt på vilken jag kan läsa Daltorpskolan. Jag kan också hitta Daltorphallen. Det händer att jag tar bussen förbi Engelbrektskolan.

Jag brukar inte vara en språkpolis. Men det faktum att Borås stad kallar sig för en bildningskommun väcker mina polisiära instinkter.

Svenskan skiljer sig från många andra språk. Svenskan tillåter ganska mycket ordsammanfogande. När vi vill kan vifoga samman flera ord till nya ord. Om du har slut på bränsle kan du till exempel vara soppatorsk.

En boll som vi sparkar på kallar vi för fotboll. Detsamma kallar vi sporten. En som idkar den sporten kallas för fotbollsspelare och den yta de spelar på kallas för fotbollsplan. Den som sköter planen kan kallas för fotbollsplanskötare. I fotbollsplan finns det en bindebokstav -s. Seden att använda bindebokstäver i vårt språk är lika gammal som vårt indoeuropeiska urspråk. Svenskan är inte bara närmare släkt med språk som tyska, danska utan också med avlägsna språk som hindu och bengali.

”Borde inte en bildningskommun kunna tillämpa svenska sammansättningsprinciper?”

Många andra språk som franska, italienska och engelska tillåter inte sammansättningar på samma sätt som svenskan. Eftersom reglerna är ganska krångliga för när vi skall ha bindebokstäver skall jag inte gå in på dessa här.

Det finns fler bindebokstäver i svenskan än -s. U i gatukorsning och o i sagostund är två exempel. -s, -o, -u har samma betydelse, de anger ägande eller genitiv. En del språkvårdare har varit på Fotbollförbundet och velat att det skulle vara Fotbollsförbundet enligt svenska principer för sammansättningar av ord. Fotbollförbundet har inte gett med sig. Jag tror att Fotbollförbundet har råkat ut för någon missriktad språkvårdare som fått för sig att bindebokstäver är fula. Ska vi säga kvinnfråga, sagstund eller gatköket istället?

Den person som utelämnade binde-s-et i Daltorpskolan, Daltorphallen och Engelbrektskolan har valt att strunta i gamla ordbildningsprinciper. Om nu vissa kunskaper om språk tillhör bildning borde de som beordrade stavningen av skyltarna ha gjort en språklig undersökning först.

När jag började arbeta i Borås kommun 1982 fick jag en tjänst på Daltorpskolan. Jag förstår inte varför det har varit så viktigt att ta bort binde-s:et. Enligt min språkkänsla ska det vara Daltorpsskolan, Daltorpshallen och Engelbrektsskolan. I kommunen finns ju Viskastrandsgymnasiet, Bäckängsgymnasiet och Sven Eriksonsgymnasiet. Varför har dessa skolor fått behålla sina bindebokstäver?

Binde-s:en kan dock ställa till problem i vissa fall. En regel som förbjuder oss att skriva tre likadana konsonanter i rad kan göra ett ord som överklassvin mångtydigt. Borde inte en bildningskommun kunna tillämpa svenska sammansättningsprinciper?

Per Fröjd, fil. dr., Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.