Debatt

Sju kvinnor i S: Bilden av männens makt är felaktig – "Skymf mot vårt parti"

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Lars-Åke Green

Vi kan inte acceptera en så ensidig bild bara för att de som berättar den är kvinnor, skriver flera kvinnor i S.

Det som utspelats i Borås Tidning i veckan speglar inte rösten hos många kvinnor i det socialdemokratiska partiet i Borås. Tvärtom vad som beskrivs så är vi inte ett fåtal kvinnligt aktiva, vi är många. Vi sitter i styrelser och presidium. Vi är allt ifrån ersättare till ordförande. Framför allt är vi medlemmar och högst delaktiga i de beslut som tas och de företrädare som väljs.

Vi menar att bilden av att kvinnor i socialdemokraterna domineras och spelas ut av män är felaktig. Vi kan inte acceptera en så ensidig bild bara för att de som berättar den är kvinnor.

”Att däremot kalla Borås största parti för en skendemokrati är en skymf mot såväl vårt parti som mot demokratin som sådan.”

Det sägs att vi som inte håller med om den svartmålning som beskrivs i media är blinda för de patriarkala maktstrukturerna. I kommentarer via olika medier har kvinnor som gått ut med en egen åsikt blivit beskyllda för att vara köpta, för långt ifrån makten eller inte tillräckligt insatta för att förstå. Detta är ett sätt att förminska de vittnesmål som inte stämmer överens med bilden som spridits genom Borås Tidning. Man kan alltså inte få rätt om man inte håller med.

Det sägs att vi inte borde leta syndabockar, utan ta ett steg tillbaka och jobba med de manliga maktstrukturerna, men vad är då de två uthängda politikerna om inte syndabockar? Varför väljer man att gå till BT och peka ut två personer om det handlar om strukturella problem?

Vi arbetar dagligen för att öka vårt partis öppenhet, inkludering och jämställdhet. För att ett sådant arbete ska bära frukt krävs däremot ett aktivt deltagande. När man läser tidningen de senaste dagarna kan man undra om personerna som uttalar sig i media har intresse av detta.

”Vi anser att det är viktigt berätta vem den utpekade är eftersom det också bevisar hur märkligt det är”

Om man menar allvar med att stoppa ryktesspridningen borde det rimliga vara att internt sätta stopp för lögner eller felaktiga påståenden som florerar. Det blir tydligt att så inte är fallet, när ett uppenbart sådant istället tas med media.

Det kommunalråd som i BT påstås vara utsatt för ett kuppförsök sägs veta vem som ska ersätta henne. Den politiska sekreteraren Cornelia Forsström, anställd på stadshuset och som gett sitt medgivande till att vi skriver ut hennes namn, är den som pekats ut som ”kronprinsessa”. Hon dementerade detta påstående, men BT valde att inte publicera hennes namn.

Vi anser att det är viktigt berätta vem den utpekade är eftersom det också bevisar hur märkligt det är. Ett kommunalråd väljs efter en lång och omfattande demokratiskt process, vilket de kvinnor som uttalat sig i tidningen är mer än väl medvetna om. Att antyda att två personer kan styra över en organisation med över 800 medlemmar och där över 100 också är delaktiga i tillsättandet av uppdrag är inte bara okunnigt, det är oförskämt.

”En skymf mot såväl vårt parti som mot demokratin som sådan”

Socialdemokraterna i Borås är ett stort och demokratiskt parti. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att alla ska vara överens. Att däremot kalla Borås största parti för en skendemokrati är en skymf mot såväl vårt parti som mot demokratin som sådan.

 

Rose-Marie Liljenby Andersson (S), ordförande i valberedningen

Anki Amneskog (S), ordförande i HBT-socialdemokrater Borås Sjuhärad

Gun-Britt Persson (S), ledamot i kommunfullmäktige

Jessica Eriksson (S), ersättare i Socialdemokraterna i Sjuhärads styrelse

Helene Sandberg (S), ordförande i lokalförsörjningsnämnden

Agneta Ahlgrand (S), ledamot i arbetarkommunens styrelse

Sofia Bohlin (S), andra vice ordförande i miljö- och konsumentnämnden

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.