Debatt

Bäste Jimmie, vilka är Sverigevänner?

Debatt Artikeln publicerades

Till Jimmy Åkesson: "Bäste Jimmy. Jag såg på valnatten. hur du med darr i rösten talade till dina anhängare och meddelade partiets stora framgång i valet.

Jag hörde också Fredrik Reinfeldt med samma darr meddela sin avgång, och de andra borgerliga partiledarnas förklaringar och bortförklaringar.

Vad som slog mig var hur ”korrekta” alla förklaringarna var, hur de bara utgick ifrån det bekväma medelklassliv många av er – jag med – lever i. Min slutsats är att orsaken till att ni växer inte är er framgång utan vårt alla andras misslyckande. Misslyckandet att visa på sambanden. För, som den kloke alltid säger; allt hänger ihop.

En ojämlikhetspolitik förd av alliansen under åtta år bäddade år från år för er framgång. Den splittringspolitiken har lett till ett otryggt samhälle där de otrygga prackar ned på de ännu mer otrygga.

Utanförskapet som skulle avskaffas omfattar numera även alltfler svenskfödda. Politikens misslyckande att svara på de fundamentala sociala och mänskliga utmaningarna har skapat er som politiskt monster. Det är sorgligt att konstatera.

Ni må ogilla invandring, olikhet och mångfald men ingen har ställt er frågan hur ni har tänkt er gå till väga för att lösa dessa ”problem”. Än mindre har ni själva förklarat. Invandringen kan ni måhända försöka minimera, men vad har ni för idé och lösningar för dem som redan finns här?

Återvändandepolitik, avvisning och utvisning, till vart? Fråntagande av medborgarskap? Vilka? Hur? När? Assimilering? Om det ändå skulle lyckas, vem kör dig då till jobbet eller flygplatsen? Vem lagar din lunch? Vem opererar din blindtarm? Vem forskar om de nya medicinerna du kommer att behöva? Vem tar hand om din mormor på sjukhuset eller farfar på äldreboendet? Vem städar ditt kontor? Vem vaktar ditt hus? Vem bor i din uttjänta lägenhet?

Svara mig Jimmy. Hur ska du fylla det tomrummet efter cirka en miljon människor? Vilka är Sverigevänner? Är jag och mina barn att betrakta som sådana?  Vilka är Sverigeovänner? De som ber till en annan gud? De som har sjal eller de som inte äter griskött? Vilka mått på Sverigevänskap använder du Jimmy?

Nu när Sverigedemokraterna har blivit så pass mogna och stora, hur tänker ni som ett seriöst parti lösa invandrarpolitiska frågor? När vet vi vad era riktiga lösningar är? Borde ni inte presentera dem? Om nolltolerans fortfarande gäller så borde det även gälla nonsenspolitik. Dags att visa hur ni tänker ta er an samhällsutmaningarna.

Mitt svar på ert vi-och-dom-tänkande är mer jämlikhets-, utbildnings- och jobbpolitik, mindre samhällsklyftor, en hjälpande hand och ett välkomnande leende, men även krav och tydlighet. Och en ständig kamp mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering."

Bijan Zainali (S)
ledamot av regionfullmäktige