Debatt

Avundsjuka av godo?

,
Mobbning tar sig allt grövre uttryck, och blir allt svårare att skydda sig emot.
Foto:NORA LOREK / TT
Mobbning tar sig allt grövre uttryck, och blir allt svårare att skydda sig emot.

Hur skulle du reagera den dag du fick veta att det som du tyckte var lättsamt och skämtsamt, tagit livet av någon? Den frågan stället Cecilia Kärvegård och Linda Mathiasson.

Alla har någon gång känt av avundsjuka, på ett eller annat sätt. Den kan dyka upp både oväntat och väntat och den kan vara både bra och dålig. När det gäller avundsjuka på ett bra sätt, så kan det exempelvis vara någon som jämför sig med någon annan, med syftet är att bli bättre på något som den andre är bättre på.

Om man däremot blir jämförd med någon och utifrån det blir ifrågasatt för vad man gör, då tyder det på att den som ifrågasätter vill vara ”bäst”, ”ha mest rätt”, ”synas mest” och så vidare, och då är vårt råd att vara vaksam på vad som pågår i det tysta. Den som själv presterar bra, får utrymme i media eller får vara den föredragande på möten, upplevs då ofta som ett hot och blir motarbetad. Det kan vara saker som ”försvinner”, det letas fel i det du gör, du får omöjliga arbetsuppgifter och det pratas skit bakom din rygg. Detta är några exempel på handlingar som kan användas för att trycka ner den som man tycker får det som man själv hade velat ha. När avundsjuka övergår till den här formen så är den inte bara osund utan tenderar också att bli ett psykosocialt problem, där mobbning ofta är ett faktum. När det gått så här långt så behövs hjälp för att åter skapa en sund psykosocial miljö.

Mobbning är vanligare än man tror. Så många som 420 000 personer upplever mobbning på jobbet, därtill kommer barn- och nätmobbning. Mellan 100 och 500 personer tar varje år sitt liv på grund av mobbning. Vi har båda erfarenhet av mobbning, på lite olika sätt, och vet hur det påverkar inte bara oss som individer utan även vår närmaste omgivning. Ingen lämnas oberörd av mobbning eller kränkande behandling. Ingen ska någonsin behöva ta sitt liv på grund av mobbning.

Avundsjuka sägs också vara vanligare på kvinnodominerade arbetsplatser med traditionellt manlig struktur. Avund kan triggas igång av olika saker, till exempel kompetens, bra utseende, intelligens, charmighet, popularitet, utstrålning, framgång, favorisering av chefen eller att man är duktig på jobbet. Det är dock inte bara mobbaren som har ett ansvar utan även en tyst omgivning som med sin tystnad tillåter mobbningen att fortgå.

Om du har en kollega som blir utsatt så kan du tala med personen och bekräfta att du ser det som händer och sen stödja din kollega och hjälpa till att söka hjälp hos chef, skyddsombud, företagshälsovården eller liknande. Det är väldigt värdefullt för en mobbad att få stöd, bekräftelse och hjälp.

Avund kan vara en positiv kraft när den används som en inspirationskälla men den kan också vara en förödande kraft när den blir destruktiv och går ut över kollegor. Mobbning kan ge bestående skador på hjärnan, liknande dem som tortyroffer med posttraumatiskt stressyndrom får. Vi är duktiga att stödja varandra när det går dåligt men det är minst lika viktigt att stödja varandra när det går bra. Avundsjuka som kommer av missunnsamhet och mynnar ut i mobbning kan leda till förödande konsekvenser för den mobbade, men även den som mobbar mår dåligt av det i längden. Den här typen av avundsjuka triggar konkurrenstänkandet där en grundkänsla är att andras framgång alltid uppnås på bekostnad av egen framgång.

Vi vill lyfta denna fråga och visa på hur något så oskyldigt som avundsjuka kan vara roten till mobbning och kränkande behandling. Vi hoppas att fler inser vilka konsekvenser deras agerande kan få för den som utsätts. Är det värt det? Hur skulle du reagera den dag du fick veta att det som du tyckte var lättsamt och skämtsamt, tagit livet av någon?

Cecilia Kärvegård

beteendevetare, föreläsare och författare

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg för en bra psykosocial miljö, coach och socionomstudent

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Borås Tidning så godkänner du samtidigt våra regler.

På bt.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se. På tider då Borås Tidnings webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på bt.se

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på bt.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.