Alliansen tar ansvar för Sverige

Debatt 2012-04-19 | Uppdaterad 2012-04-19

Genom ordning och reda i offentliga finanser skapar vi trygghet för medborgarna när det stormar i omvärlden, skriver borgerliga politiker med anledning av statens vårbudget.Sverige ska vara ett land där det lönar sig att arbeta, där företagande främjas så att jobben blir fler och där välfärden finns till stöd då medborgarna behöver den. I arbetet med att åstadkomma detta satsar rege-ringen på jobb, välfärd och konkurrenskraft. Regeringen har nu presenterat sin ekonomiska vårproposition där denna viljeriktning lägger grunden för arbetet med höstbudgeten.

Sverige står på en stadig grund för att kunna möta nedgången i ekonomin och säkra en uppgång när konjunkturen så sakta återhämtar sig. Detta tack vare att Sverige har genomfört bland de kraftigaste stimulansåtgärderna i EU samtidigt som de offentliga finanserna hela tiden har säkrats. Genom ordning och reda i offentliga finanser skapar vi trygghet för medborgarna när det stormar i omvärlden.

Sveriges öppna och exportinriktade ekonomi undgår inte att påverkas av de ekonomiska problemen i omvärlden. Mot bakgrund av detta har Sverige behov av goda säkerhetsmarginaler i de offentliga finanserna för att ha tillräckliga resurser för att hantera en eventuell fördjupad kris.

Alliansregeringens utgångspunkt för politiken är tydlig: Alla jobb behövs. Alla människor ska ges chans på arbetsmarknaden. Ingen ska lämnas utanför i passiva system utan tillgång till tydliga vägar tillbaka till jobb, så som skedde under socialdemokratiska regeringar. Därför är målet för regeringens politik full sysselsättning.

Mellan 2006 och 2011 har sysselsättningen ökat med drygt 200 000 människor, trots finans- och skuldkriser. Under samma period har utanförskapet minskat med drygt 200 000 personer. Åtgärder för att förhindra att arbetslösheten fastnar på höga nivåer har prioriterats.

Inriktningen för politiken i närtid är att hantera skuldkrisens effekter. Åtgärderna bör därför koncentreras på att motverka att arbetslösheten biter sig fast samt att förbättra ekonomins funktionssätt och stärka välfärden. I arbetet med budgetpropositionen för 2013 lägger regeringen därför fokus på fler olika områden.

Vi vill få ännu fler i arbete på en inkluderande arbetsmarknad – där minskad arbetslöshet bland unga och personer med utländsk bakgrund prioriteras, till exempel genom sänkt arbetsgivaravgift, nystartsjobb eller subventionerade anställningar. Vi vill förbättra välfärden – med åtgärder för bättre utbildning, ökad tillgänglighet i vården och effektivare rättsväsende.

Vi förstärker konkurrenskraften genom skatteåtgärder och åtgärder inom forskning, innovation och infrastruktur. Genom att begränsa skatteplanering med bland annat ränteavdrag skapas ett utrymme att minska bolagssektorns skattebelastning, vilket bland annat kan ske genom att bolagsskatten sänks. Vi säkrar ett stabilt finansiellt system med högre krav på bankerna att hålla kapital för att klara förluster och starkare ställning för konsumenterna. Vi förbättrar tillgången på bostäder genom att göra det enklare att hyra ut privatägda bostäder och genom att stimulera byggandet av bostäder. Vi arbetar för en trygg och resurseffektiv energiförsörjning 2050 utan nettoutsläpp av växthusgaser.

Medan övriga Europa tvingas till höjda skatter och omfattande besparingar som slår mot de svagaste kan vi i Sverige rikta vår uppmärksamhet mot det långsiktiga reformarbete som krävs för att stärka sysselsättningen och trygga välfärden. Men stora utmaningar kvarstår. Grupper såsom unga, utrikes födda, långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta har en svag förankring på arbetsmarknaden. Arbetet med att förbättra förutsättningarna för dessa människor att komma i arbete är därför prioriterat i alliansregeringens fortsatta reformpolitik. Så tar vi ansvar för Sverige och möter utmaningarna i en turbulent tid.

Anders Borg
finansminister (M)

Jan Ericson
riksdagsledamot (M)

Annika Qarlsson
riksdagsledamot (C)

Pernilla Gunther
riksdagsledamot (KD)BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter