Alliansen tar ansvar för Sverige

Debatt 2012-04-19 | Uppdaterad 2012-04-19

Genom ordning och reda i offentliga finanser skapar vi trygghet för medborgarna när det stormar i omvärlden, skriver borgerliga politiker med anledning av statens vårbudget.Sverige ska vara ett land där det lönar sig att arbeta, där företagande främjas så att jobben blir fler och där välfärden finns till stöd då medborgarna behöver den. I arbetet med att åstadkomma detta satsar rege-ringen på jobb, välfärd och konkurrenskraft. Regeringen har nu presenterat sin ekonomiska vårproposition där denna viljeriktning lägger grunden för arbetet med höstbudgeten.

Sverige står på en stadig grund för att kunna möta nedgången i ekonomin och säkra en uppgång när konjunkturen så sakta återhämtar sig. Detta tack vare att Sverige har genomfört bland de kraftigaste stimulansåtgärderna i EU samtidigt som de offentliga finanserna hela tiden har säkrats. Genom ordning och reda i offentliga finanser skapar vi trygghet för medborgarna när det stormar i omvärlden.

Sveriges öppna och exportinriktade ekonomi undgår inte att påverkas av de ekonomiska problemen i omvärlden. Mot bakgrund av detta har Sverige behov av goda säkerhetsmarginaler i de offentliga finanserna för att ha tillräckliga resurser för att hantera en eventuell fördjupad kris.

Alliansregeringens utgångspunkt för politiken är tydlig: Alla jobb behövs. Alla människor ska ges chans på arbetsmarknaden. Ingen ska lämnas utanför i passiva system utan tillgång till tydliga vägar tillbaka till jobb, så som skedde under socialdemokratiska regeringar. Därför är målet för regeringens politik full sysselsättning.

Mellan 2006 och 2011 har sysselsättningen ökat med drygt 200 000 människor, trots finans- och skuldkriser. Under samma period har utanförskapet minskat med drygt 200 000 personer. Åtgärder för att förhindra att arbetslösheten fastnar på höga nivåer har prioriterats.

Inriktningen för politiken i närtid är att hantera skuldkrisens effekter. Åtgärderna bör därför koncentreras på att motverka att arbetslösheten biter sig fast samt att förbättra ekonomins funktionssätt och stärka välfärden. I arbetet med budgetpropositionen för 2013 lägger regeringen därför fokus på fler olika områden.

Vi vill få ännu fler i arbete på en inkluderande arbetsmarknad – där minskad arbetslöshet bland unga och personer med utländsk bakgrund prioriteras, till exempel genom sänkt arbetsgivaravgift, nystartsjobb eller subventionerade anställningar. Vi vill förbättra välfärden – med åtgärder för bättre utbildning, ökad tillgänglighet i vården och effektivare rättsväsende.

Vi förstärker konkurrenskraften genom skatteåtgärder och åtgärder inom forskning, innovation och infrastruktur. Genom att begränsa skatteplanering med bland annat ränteavdrag skapas ett utrymme att minska bolagssektorns skattebelastning, vilket bland annat kan ske genom att bolagsskatten sänks. Vi säkrar ett stabilt finansiellt system med högre krav på bankerna att hålla kapital för att klara förluster och starkare ställning för konsumenterna. Vi förbättrar tillgången på bostäder genom att göra det enklare att hyra ut privatägda bostäder och genom att stimulera byggandet av bostäder. Vi arbetar för en trygg och resurseffektiv energiförsörjning 2050 utan nettoutsläpp av växthusgaser.

Medan övriga Europa tvingas till höjda skatter och omfattande besparingar som slår mot de svagaste kan vi i Sverige rikta vår uppmärksamhet mot det långsiktiga reformarbete som krävs för att stärka sysselsättningen och trygga välfärden. Men stora utmaningar kvarstår. Grupper såsom unga, utrikes födda, långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta har en svag förankring på arbetsmarknaden. Arbetet med att förbättra förutsättningarna för dessa människor att komma i arbete är därför prioriterat i alliansregeringens fortsatta reformpolitik. Så tar vi ansvar för Sverige och möter utmaningarna i en turbulent tid.

Anders Borg
finansminister (M)

Jan Ericson
riksdagsledamot (M)

Annika Qarlsson
riksdagsledamot (C)

Pernilla Gunther
riksdagsledamot (KD)BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Vågar du provåka Helix?

Nyheter [Uppdaterad i dag 11:21]

Den 26 april är det premiär för Lisebergs nya berg-och-dalbana Helix. Åk med på en virtuell provtur redan nu! Läs mer

 

Helix på Liseberg

Kommer du att åka Helix?

Visa resultat
Bildextra: Läsarnas påskbilder

Nyheter [Uppdaterad i går 19:21]

Live-published photos and videos via ShootitliveJohan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på debatt


Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Erik Terneborn
erik.terneborn@bt.se
Telefon: 033-700 07 73


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om nedläggningen av TV 4:s lokala stationer:

"På de flesta mindre orter i Sverige har det aldrig varit TV 4 som har stått för den viktigaste granskande lokala journalistiken. Det gör den lokala morgontidningen.

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om uddamålssegern mot Helsingborg:

"Det var ingen grandios trepoängare. Det var något bättre än så, en gedigen arbetsseger."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.

Nyheter

Följ BT på Twitter