Annons

Äldres munhälsa är en viktig folkhälsofråga

Hälsa • Publicerad 15 februari 2018

De flesta äldre har i dag många kvarvarande tänder, ofta med avancerade tandimplantat. Allt fler egna tänder ses som ett mått på förbättrad hälsa och ökad livskvalitet, men innebär också en förhöjd risk att drabbas av mun- och tandsjukdomar. Med ett ökat behov av stöd och hjälp minskar ofta förmågan hos många äldre att klara sin egenvård. En god munhälsa, förmåga att tugga och njuta av måltider, smärtfrihet och en tandstatus som estetiskt känns acceptabelt för den enskilde är faktorer som påverkar allmänhälsan och livskvalitén positivt.

Sjukdom och funktionsnedsättning kan påtagligt påverka munhälsan negativt och därmed leda till sänkt livskvalitet. Det är i dag många äldre som behandlas med flera olika läkemedel som påverkar munhälsan negativt med muntorrhet, och risken för karies ökar påtagligt. Dålig munhälsa kan i vissa fall ge upphov till allvarliga sjukdomstillstånd.

Annons

Behovet av sjukdomsförebyggande insatser för äldre är därför stor och munvårdande förebyggande insatser bör sättas in så tidigt som möjligt. Tyvärr visar studier att omsorgspersonalen ofta upplever munvård som en obehaglig och svår uppgift. Orsaken kan vara att äldre inte samarbetar, men även att personalen har lite kunskap och kompetens i ämnet, samt att tydliga riktlinjer och rutiner saknas. Vård- och äldreomsorgen i Borås utbildar årligen 30 till 40 medarbetare i god munvård för äldre.

Det känns extra angeläget och roligt att vi nu i vård och äldrenämnden har fått en förfrågan från tandvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen om ett samarbetsprojekt för förbättrad munhälsa för äldre. Projektet, som är tänkt att pågå under tre år, innebär att en tandhygienist anställs av Borås stad för att bli en integrerad del av kommunens verksamhet.

Tandhygienistens uppdrag är att vara sakkunnig i tandvårdsfrågor, kvalitetssäkra munvårdsrutiner samt stärka kompetensen hos kommunens personal. En tandhygienist kommer vara en viktig del i det förebyggande arbetet där information till äldre kommer vara särskilt viktigt. För oss socialdemokrater är tänderna och munhälsan en viktig folkhälsofråga som vi lokalt i Borås vill prioritera.

Bengt Bohlin (S), 2: vice ordförande, vård- och äldrenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons