Debatt

24 Killar är kungar - tjejer horor

Debatt Artikeln publicerades

En kille i Paradise Hotel sa att han hade legat med 300 personer, det tyckte ingen var konstigt. BT räknar ner årets mest lästa artiklar.

En tjej sa att hon hade legat med 30 personer, då sa alla andra att det var slampigt. Hur kan det vara okej för en kille men inte för en tjej, det är väl ändå samma sak, skriver Alma Bonander.

Jag tittade på ett avsnitt av Paradise Hotel då jag hörde att det var en kille som frågade hur många varje person hade legat med. En kille sa att han hade legat med 300 personer, det tyckte ingen var konstigt. En tjej sa att hon hade legat med 30 personer, då sa alla andra deltagare direkt att det var slampigt. Hur kan det vara okej för en kille att ligga med hur många som helst men inte för en tjej, det är väl ändå samma sak?
Hur kan det vara såhär 2014? Varför ska man som tjej alltid bli betraktad som en slampa eller hora, medan en kille blir betraktad som kung?

Vi lever 2014 och vi borde ha passerat denna barnsliga gräns för länge sedan. Om en tjej vill ligga med 300 personer är väl det hennes val och ingen ska döma henne för det. Vill en kille ligga med 300 personer är det också hans val och ska inte bli dömd efter det heller. Men varför ska tjejer själva klanka ner på tjejer om detta, ska inte vi hålla ihop och slåss tillsammans?

Ett annat exempel när tjejer blir orättvist behandlade är fotboll. När Zlatan gjorde sitt 50:e mål i landslaget uppmärksammades det något enormt. När Hanna Ljungberg gjorde sitt 72:a mål i landslaget skrevs det knappt en rad. I en artikel från 2012 i Svenska Dagbladet skriver Fredric Karén att Zlatan tjänade 50 000 kronor bara för att vara med i landslaget, medan Lotta Schelin tjänade 180 kronor efter att de dragit av alla kostnader för mat. Hur kan det vara så att två riktigt skickliga fotbollspelare, Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin, tjänar så olika? Detta var 2012 men siffrorna mellan lönerna har inte ändrats än. Nu kanske vissa tänker, men Zlatan är ju en skickligare spelare och så vidare. Men jag lovar er att Zlatans och Lottas skicklighet inte är den enda anledningen till deras löneskillnader. Det är för att Lotta är kvinna och Zlatan är man.

Även i arbetslivet är det 66 procent manliga chefer och 34 procent kvinnliga chefer, visar en undersökning av regeringskansliet från 2013. Är det så att alla kvinnor har sämre kompetens att styra företag? Varför kan inte 50 procent vara kvinnor? Varför? Ska jag som tjej redan nu ge upp mina drömmar om att få vara mer än anställd, eller få en högre position i det företag jag vill jobba i?

Ska jag redan nu som 14 åring ge upp hoppet om att en dag lyckas? Ska jag som 14 år ung tjej inte välja vad jag vill bli för att jag vet att jag har 30 procents chans att lyckas? Ska jag ge upp mitt hopp för att jag föddes som kvinna och inte som man? Nej, jag ska inte och tänker inte ge upp. Jag kommer att kämpa dit jag vill nå även om jag är kvinna. Men det är inte konstigt att många unga tjejer ger upp när de kan se hur alla andra kvinnor har det i samhället. Vi måste ändra samhället, vi måste ändra Sverige, vi måste ändra världen.

I riksdagen sitter det från Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet 162 män och 116 kvinnor, enligt en undersökning jag själv gjort, det är en ganska stor skillnad. Det har verkligen varit större förut i Sverige och vi är absolut på väg mot rätt håll, men det är inte tillräckligt. Det finns bara två partier som är i riksdagen som har kvinnliga partiledare/språkrör, resten är män.

I sporten, på arbetsmarknaden, i Sveriges regering och riksdag och i media är kvinnor sedda som sämre. Det är kvinnor som inte har lika mycket makt, kvinnor som blir bedömda efter vad de har gjort, kvinnor som inte uppmärksammas, det är kvinnor som inte syns eller hörs pågrund av att dessa talangfulla kvinnor är just kvinnor.

Vi har kommit en lång bit med till exempel nästan lika många kvinnor som män i riksdagen. Men det räcker inte, vi har extremt långt kvar. Och därför måste vi fortsätta kämpa, låta kvinnor ta mer plats och låta alla kvinnor och män känna att de har en möjlighet att lyckas!

Alma Bonander
14 år, Borås, elev på Engelbrektsskolan