Chefredaktörsbloggen

Uddén och salafister på omstridd bild i BT

Chefredaktörsbloggen Artikeln publicerades

På sidan 21 i dagens BT finns en bild på SR:s utrikeskorrespondent och BT:s krönikör Cecilia Uddén tillsammans med två salafister, det vill säga muslimska bokstavstrogna fundamentalister, som förespråkar sharialagstiftning som bland annat innebär att kvinnor som döms för sex utanför äktenskapet ska stenas till döds.

Ni ser bilden här ovan. Uddén håller om de två kvinnorna på ett närmast vänligt sätt, vilket fick DN:s politiske redaktör Peter Wolodarski att reagera, dels med några kritiska rader i DN igår och dels i en radiodebatt med Uddén. Ska en oberoende journalist låta sig fotograferas på detta sätt? Undergräver inte det journalistikens integritet?

Även på BT hade vi en diskussion innan vi publicerade bilden. Jag finner egentligen inget problematiskt med den. Uddéns text, som väldigt tydligt avslöjar det grymma och omänskliga i salafisternas extremism, bygger på att hon har fått de två unga kvinnornas förtroende, något som också bilden visar. Dessutom: det här handlar om två representanter för ett politiskt parti som ställer upp i ett demokratiskt val. De är faktiskt inga brottslingar. Alla som har gjort intervjuer med människor vars åsikter man föraktar vet att en sådan intervju är omöjlig att genomföra om man inte på ett professionellt sätt kan skapa en förtroendefull stämning. Utan en sådan stämning hade Uddéns intervju förmodligen blivit betydligt mindre avslöjande och vår kunskap om salafisterna bristfällig.

Diskussionen väcker också en annan intressant fråga: Vad värdesätter vår samtid mest hos journalister? Att de har egna tydliga värderingar eller att de förmår rapportera om värderingar hos andra som hotar och ifrågasätter vårt eget tänkande?