BT:s debutantpris

Susanna Lundin vinnare av BT:s Debutantpris för Hindenburg

BT:s debutantpris Artikeln publicerades

Borås Tidnings Debutantpris 2013 går till Susanna Lundin för hennes roman Hindenburg.

Mitt i guldkonfettiregnet stod igår en chockad Sanna Lundin efter att ha fått årets Debutantpris.

– Jag var verkligen inte beredd på här, säger hon och tar kort paus för att samla sig.

– Det känns sjukt, jag är mållös. Ett sådant här pris betyder så mycket för att få skriva. Jag har knappt vågat tänka på nästa bok.

Förutom prissumman på 100 000 kronor fick Sanna Lundin även ta emot en skulptur av Eva Hill. Och blommor och en flaska champagne, så klart.

Ett stort tack fick förläggaren Lotta Aquilonius och redaktören Anneli Eriksson.

– Och klassen på Fridhems skrivarlinje, där jag började skriva den här boken. Utan dem hade den inte blivit till. Och juryn, och BT så klart, säger en omtumlad Sanna Lundin.

Kvällen firades med både litterära samtal och musik. I kontrast till de mer lågmälda samtalen bjöd Boråsbandet The High Hats på något hårdare tongångar.

Efter att Lilla Debutantpriset delats ut samlades de nominerade till kvällens stora pris på scenen i ett samtal med Anna Hellberg, litteraturkritiker på DN. Bland annat kom samtalet in på hur författarna tagits emot av just kritiker och journalister, och hur aspekter av deras texter översågs eller övertolkades.

Då var de desto nöjdare med eleverna på Bäckängsgymnasiet som de träffat tidigare under dagen. Smarta, och modiga nog att ställa de där frågorna som ingen annan vågar ställa, var det samlade omdömet.

Efter paus tog BT:s chefredaktör och kvällens konferencier Stefan Eklund chansen att tacka av jurymedlemmarna Monika Hammarnäs och Kristian Svalander, som nu lämnar över ansvaret för Debutantpriset efter tolv respektive tio år.

Årets hedergäst var Johannes Anyuru, som tillbringade sina sju första levnadsår på Norrby.

– Ibland byter jag tåg här i Borås. Om jag har en timme över brukar jag ta en promenad på Norrby. Se mig omkring, gå förbi det där berget som väl egentligen är mer en kulle.

Johannes Anyuru var själv nominerad till Debutantpriset 2004. Han minns att han inte behövde vara lika nervös som kvällens fem författare. Då fick vinnaren reda på resultatet i förväg.

– Jag hade en deal med Jonas Hassen Khemiri att den som vann skulle berätta för den andre så fort samtalet kommit.

I sin senaste roman En storm kom in från paradiset berättar Johannes Anyuru historien om sin pappa, stridspiloten som lämnade flera länder bakom sig innan han kom till Sverige. En historia som han har återvänt till under hela sitt författarskap.

– Det började med att jag bad pappa skriva ner sina minnen, för säkert femton år sen. Det gjorde han, det var en lång och vacker text. Med väldigt många lumparminnen.

Romanen har hyllats av recensenter och blivit rikligt prisbelönad. Men några råd till kvällens debutanter vill han inte ge. Det vore förmätet, tycker han. Bättre att de som har nya perspektiv får säga vad de vill säga.

– Alla unga tycker att de äldre har sålt sig, säger Johannes Anyuru och tillägger snabbt: Inte för att jag har gjort det ?