BT:s debutantpris

Borås tidnings debutantpris: Årets kandidater

BT:s debutantpris Artikeln publicerades

Musikalisk dikt. En roman som tar läsaren till Paris. En välskriven uppväxtskildring, en helt egen värld och en roman som hinner ovanligt mycket.
Fem spritt nya böcker tävlar om Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor.

Borås Tidning har delat ut Debutantpriset varje år sedan 2001. Hur har juryn valt ut de fem som är nominerade i år?
– Vi har gått enbart efter litterära kvaliteter. Inte tagit hänsyn till om debutanten varit ung eller gammal, eller vilken genre de skriver i, säger Anna Hallberg.
Anna Hallberg är litteraturkritiker på DN och själv poet. Det är andra året sitter hon i juryn, tillsammans med Lena Kvist som är kulturchef på Borås Tidning, och Christian Swalander, Högskolan i Borås.

Juryn har läst uppemot 60 böcker under 2011. Svårt att välja?
– Nej. Vi arbetar så att vi tar god tid på oss, läser under hela året och diskuterar varje verk. Allt är heller inte bra, man inser direkt att vissa inte kommer i fråga för att nomineras. Sedan är det alltid plågsamt att välja och dra en gräns. Antingen det är tio, fem eller tre verk så kan man lida med dem som hamnar på andra sidan gränsen. Men det kommer man inte ifrån.

Någon trend i årets utgivning?
– Ser man till bredden har det varit ett kraftfullt prosaår. Många olika sorters teman och stilar. Som vanligt kommer det uppväxtskildringar, barndomsskildringar där man anar författarens yngre jag. Men det har sällan varit så många prosaistiska romaner.

Kort om de nominerade debutanterna , Anna Hallberg?
Naima Chahboun, född 1980, bosatt i Stockholm. Hon är doktorand i statsvetenskap och scenpoet och debuterar med Okunskapens arkeologi.
– En diktsamling med mycket energi, genomförd på ett självständigt sätt. Ett musikaliskt språk som använder sig av rytm och pauser. Både rasande och rolig.

Andrés Stoopendaal, född 1981, bor i Göteborg. Har arbetat som kritiker och redaktör på Ord & Bild. Debutroman: Maskerad.
– Den handlar om en ung kille i Paris och pendlar lyhört mellan det bråddjupa och det till synes triviala. Den skildrar fint den där zonen, i gränslandskapet mellan vuxen och ung. Bra miljöbeskrivningar - man är verkligen i Paris när man läser.

Tomas Bannerhed är född 1966, bor i Stockholm. Har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. För debutromanen Korparna fick han 2011 års Augustpris, och Vuxenskolans författarpris.
– På ett sätt är det en ganska traditionell uppväxtskildring. Men den är så enormt välskriven, närvarande i varje rad.

Carolina Fredriksson, född 1985, bor i Göteborg. Hon studerar arkitektur på Chalmers och har läst litteraturvetenskap och kreativt skrivande på Skurups folkhögskola. Anna Hallberg om hennes debutroman Flod:
– En annorlunda roman som gör något eget. Boken bygger upp en egen värld och skapar stark stämning, som sitter i efter läsningen. Här finns scener man inte glömmer.

Kristofer Ahlström, född 1979, bor i Stockholm. Frilansjournalist för tidningar som Aftonbladet, Residence, Café och Modern Psykologi. Debutroman: Bara någon att straffa.
– En genomförd roman som hinner mycket. På det personliga, känslomässiga planet och på det samhälleliga, den tar upp både exploatering och bostadsbrist.

Vad säger de nominerade? Andrés Stoopendaal:
– Det är fint att bli nominerad. Det är ju ett oerhört känt pris bland alla författare. Det är kvalitativt, bra författare som får det. Och så är det en stor prissumma som ger en viss prestige inom mitt skrå.

Kristofer Ahlström:
– Jag är oerhört glad och smickrad. För konkurrensen har nog aldrig varit större. Det är ju sällan en debutant får Augustpriset som i år. Så det är ännu mer smickrande att bli nominerad, med tanke på vilket bra litteraturår det varit. Jag är stolt.

Och vem som vinner avslöjas på Debutantaftonen, torsdag 23 februari på Stadsteatern i Borås. Då leder Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef, ett panelsamtal med de nominerade. Krister Persson delar ut Lilla debutantpriset, och chefredaktör Stefan Eklund samtalar med årets gästförfattare Daniel Sjölin. Sjölin vann själv Debutantpriset år 2003 och är känd som programledare för SVT:s litteraturprogram Babel. För musik och dans svarar Boråsbaserade Afrovikingz.