BT:s debutantpris

Årets fem mest prisvärda debutanter

BT:s debutantpris Artikeln publicerades

Två romaner, två diktsamlingar och en prosalyrisk berättelse.

Så ser nomineringarna till Borås Tidnings Debutantpris ut.

Fyra av fem förlag är nya i debutantprissammanhang.

De nominerade har vaskats fram bland drygt 100 skönlitterära debutböcker under 2013. Det är många fler än det brukar vara. Vanligtvis handlar det om ett 60-70-tal debutböcker om året, enligt Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef, som är ordförande i tremannajuryn som utser de fem nominerade till debutantpriset – och pristagaren förstås.
– De fem nominerade har verkligen gjort mycket starka debuter, fast på olika sätt, säger Martin Hellström, prorektor och professor i litteraturvetenskap vid Högskolan i Borås, som är ny medlem i juryn.
Det har varit ditt första år i juryn. Hur tycker du att det har varit?
– Det har varit jätteroligt och intressant. Det var ett spännande år då det gavs ut oerhört många ?debutanter. Mängden gjorde att det blev ett omfattande arbete för juryn, för det är ett stort ansvar.
Men har du verkligen läst alla böcker?
– I princip. Jag har i alla fall öppnat varje bok och eftersom oerhört många av dem var bra så har det blivit mycket att läsa – och läsa om.

Juryn började läsa in sig i juni och sedan dess har det varit fullt upp för medlemmarna.
– Vi har haft avstämningar och då har alla haft med sig böcker som de övriga inte har haft på agendan, så det har blivit att gå tillbaka ibland till sådant man redan läst en gång för att hänga med.
– Under de senaste dagarna har vi bollat väldigt mycket med varandra, och i tisdags satt vi hela dagen på Hotell Eggers i Göteborg för att ta fram de nominerade. Det var spännande, roliga och begåvade diskussioner.
Hur oense har ni varit i juryn egentligen?
– Jag kan väl säga så här: När vi träffades i tisdags hade vi 14 namn kvar tillsammans. Det fanns bara ett namn som vi alla tre var överens om. Det var förstås inte lätt, men vi blev inte ovänner.
Under läsningen har han blivit imponerad av den höga kvaliteten på många debutböcker:
– Det kommer ut väldigt lite lyrik av debutanter, men det som ges ut håller väldigt hög kvalitet. Större delen av utgivningen är romaner och det finns många debutförfattare som skriver på ett moget sätt, har stort självförtroende och visar att de tror på fiktionens kraft.

De nominerade författarna är alltså:
Pernilla Berglund, född 1982 i Umeå. Hösten 2012 började hon läsa litterär gestaltning i Göteborg. Hon beskrivs som en central person i Västerbottens litteraturkretsar, där hon bland annat ingår i redaktionen för tidskriften Provins.
Pål Börjessonär född 1981 och uppvuxen i Göteborg, där han är projektledare på Författarcentrum Väst. Har även varit nominerad till Katapultpriset för debutromanen Gallus.
Athena Farrokhzad, som föddes 1983 i Iran, har en bakgrund som litteraturkritiker och lärare på skrivarlinjen på folkhögskolan Biskops-Arnö. Hennes diktsamling Vitsvit nominerades till Augustpriset förra året och är nu alltså även nominerad till debutantpriset. Hon har även varit en av redaktörerna för de queera poesiantologin Omslag. Hon växte upp i Göteborg, men bor numera i Stockholm.
Anna Fock, är född 1984 och bor i Göteborg. Har bland annat beskrivit sig själv som ”frilansande språkpolis”. Hon har redan fått Katapultpriset för sin debutroman Absolut noll.
Lina Hagelbäckär född 1971 och bor i Stockholm. Hon är litteraturkritiker och har tidigare publicerat dikter i antologier och tidskrifter. Violencia är hennes prosalyriska debut.
Värt att notera är att endast ett av de fem förlagen har tidigare figurerat i debutantprissammanhang, nämligen Albert Bonniers förlag. För Teg Publishing, Carl Forsbergs bokförlag, Ersatz och Brombergs är det första gången som de har en författare som nominerats till Borås Tidnings debutantpris.
I juryn för Borås Tidnings debutantpris ingår, förutom tidningens kulturchef Lena Kvist, Martin Hellström från Högskolan i Borås och Anna Hallberg, som är poet och litteraturkritiker.