Bostad

Här byggs 93 nya hyresrätter i Borås

Bostad Artikeln publicerades
6 bilder
Foto:Jan Pettersson

Just nu växer tre punkthus upp på Dammsvedjan i Borås. Området kallas Svedjeskogen och när husen står klara till vintern ökar antalet hyresrätter i Borås med 93 stycken. Det rör sig om två-, tre- och fyrarummare.

Det är CA Fastigheter AB som bygger i samarbete med Peab Sverige och tvärs över Skjutbanegatan har man börjat förbereda för 12 bostadsrätter i form av radhus i det nya bostadsområdet.

Det har inte varit vanligt under senare år att privata bostadsföretag uppfört hyresrätter i Borås. Så tillskottet är välkommet, men många kommer säkert att uppfatta hyran som hög. Den börjar på cirka 8000 kronor för en tvårummare om 61 kvadratmeter, värme ingår men vattenkonsumtionen tillkommer.

BT Bostad har stämt träff med CA Fastigheters regionchef Christer Södeliden och Peabs platschef Ove Svanberg. Tillsammans med dem tar vi hissen upp till åttonde våningen i det hus där byggnationen har kommit längst.

I dagsläget finns ingen inredning på plats, trots det har redan tio personer reserverat en lägenhet. Uthyrningen startar i maj och inflyttning i det här huset sker 1 november, i de två andra husen sker den i december, men ledningar är dragna och rumsindelningen är klar. Det är lätt att få en uppfattning om hur bostadsytorna disponeras.

– Det här är det största vi har gjort i Borås, säger Christer Södeliden. Vi har genomfört större projekt i andra städer, I Malmö, Lomma hamn, har vi byggt 250 bostäder.

Ursprungligen var det tänkt att AB Bostäder skulle bebygga området, men när ärendet nådde politikerna föreslogs istället att det skulle bli en markanvisningstävling. Av de åtta förslag som lämnades in ansågs CA Fastigheters vara det bästa med tanke på helheten, inte bara bostäderna utan också hur man arbetar med områdena mellan husen och parkeringarna.

Punkthusen är inte de första som byggs av sitt slag. För bostadsbolaget Poseidon i Göteborg har Peab uppfört Elins Gård på Högsbohöjd. Men den är ingen blåkopia av Göteborgshusen.

– Fönstersättningen är annorlunda, balkongerna är lite större – de är faktiskt galet stora här, säger Ove Svanberg. Även taken är annorlunda.

Istället för sadeltak som på Elins Gård, har man gjort ett indrag över översta våningen, precis som på många funkishus i centrum. Högst upp i huset blir det utrymme för lägenhetsinnehavarnas förråd och husets fläktsystem med mera. Arkitekt är Mikael Ekberg, Studio Ekberg i Göteborg.

Balkongerna är oväntat stora för att var i hyreshus, cirka fem meter långa och tillräckligt breda för att vara möblerbara.

– Balkongerna kommer inte att bli inglasade, säger Christer Södeliden. Det främsta skälet är de under vår och höst kommer att fungera som ett extra rum och påverka energiåtgången.

Vi har stigit in i entrén där det blir plats för brevlådor, ett speciellt rum för barnvagnar och rollatorer vid sidan av tre lägenheter. Där finns också en hiss som vi tar upp till åttonde våningen.

– På varje våningsplan utom det första finns fyra lägenheter, en tvåa, två treor och en fyra, säger Christer Södeliden.

Vi stiger in i fyran som är 87 kvadratmeter stor och har balkong åt väster, närmast är det skog, lite längre bort ser vi Kronängs idrottsplats. I området planeras också nya motionsspår. Det är drygt en kilometer till den tvärgående vägen mellan 27:an och riksväg 40.

Balkongen når man via vardagsrummet vilket är öppet mot köket. Det är samma lösning i alla lägenheterna. Köksinredningen ska stå i vinkel med kyl, frys och spis med keramisk häll. Dörrar och lådornas framstycken blir vita precis som bostadens alla väggar. Badrummen har också exakt samma utrustning i lägenheterna, dusch, toalett, handfat, tvättmaskin och torktumlare som står på golvet, ovanför maskinerna ska det hänga ett väggskåp. Utöver det består lägenheterna av ett, två eller tre sovrum. Fyrarummaren har också en separat toalett. Treorna är 70 kvadratmeter och de som ligger åt nordost har som bonus fått en extra liten balkong utanför det stora sovrummet. Tvåorna är 61 kvadratmeter.

– Vi har bra material, kakel, klinker och ekparkett. Fönsterbänkarna är av natursten.

I varje rum finns datoruttag och bakom spegeln i hallen döljer sig en datacentral.

Husen byggs av prefabricerad betong.

– Vi sätter upp ett hus på sex veckor. Det är en känslig tid innan vi får upp taket, säger Ove Svanberg.

Sedan börjar finliret med alla golv, innerväggar och installationer. Under byggtiden står en stor centraldammsugare i varje hus, en arbetsmiljöåtgärd för att suga upp byggdamm.

Några gemensamma utrymmen finns inte i husen med undantag för barnvagnsförvaringen. Däremot blir det en lekplats med sittplatser mellan två av huset. Ytterligare en sittplats planeras med möjlighet till grillning.

Redan i dag finns parkeringsdäcket på plats, även om det inte är i bruk. Arbetsbodarna är placerade på däckets bjälklag. I anslutning till parkeringsdäcket byggs också ett miljöhus för sopsortering. Fler parkeringsplatser blir det i området närmast gatan. En gångväg skiljer parkeringarna från bostadsområdet.

På andra sidan Skjutbanegatan, där radhusen ska byggas, finns en ny förskola och ett gruppboende.