Webb–tv: 13 steg i sekunden – EM i maskindans hägrar

Borås Artikeln publicerades

Housemusiken pumpar ut i källarlokalen och Johan Lindéns och David Sjöstrands fötter rör sig blixtsnabbt mellan de lysande pilarna.

Som mest tar de tretton steg i sekunden på dansmaskinen.

Johan Lindén, 23, och David Sjöstrand, 18, övar för fullt i Laserdomes lokaler i Borås inför EM i maskindans i Amsterdam nästa vecka. Maskindans är en sport som kräver både koordination och kondition.

– En riktig utmaning och bra träning på samma gång, säger David Sjöstrand, en ivrig maskindansare sedan snart två år tillbaka.

Kompisen Johan Lindén håller med.

– Jag har fått mycket bättre kondition sedan jag började dansa.

På skärmen framför killarna dyker hela tiden pilar i olika färger upp, som visar i vilken ordning de ska trampa på plattorna vid fötterna. Svårigheten är att träffa rätt platta i rätt ögonblick i takt med musiken; pilarnas olika färger indikerar hur snabba stegen ska vara. Man får poäng efter med vilken precision man träffar plattorna.

Varje dans kostar tio kronor. Johan och David tränar ungefär tre gånger i veckan och månadskostnaden blir därför hög, runt tusen kronor.

Dansspelen blir allt populärare och har fått en generation som vuxit upp med dator- och tevespel att röra på sig ordentligt.

– I USA har man testat att byta ut den vanliga idrotten i skolan mot dansmattor. Eleverna tyckte att det var mycket roligare, säger Johan Lindén.

När han och David Sjöstrand reser ner för att tävla i EM i Amsterdam över nästa helg, hoppas de på att åtminstone hamna bland de tjugo bästa.

– Men mest tävlar man mot sig själv, mot sitt eget rekord, säger David Sjöstrand.