VD för kritiserat Boråsbolag har 27 miljoner kronor i skatteskulder

Borås Artikeln publicerades

Efter att fallet prövats både i förvaltningsrätten och kammarrätten friades Stefan Balazsi. Kammarrätten ansåg att även om lånen varit ovanligt fördelaktiga så finns det inte tillräckligt stöd för Skatteverkets påståenden om att syftet med upplägget varit att skattefuska. Läs mer om det här: http://www.bt.se/boras/yregs-vd-slipper-upptaxering-med-manga-miljoner/

Stefan Balazsi, vd för det hårt kritiserade Boråsföretaget Yellow Register, misstänks nu för ytterligare skattebrott.

Sammanlagt rör det sig om nästan 27 miljoner i utebliven skatt.
Redan i somras berättade BT om att Yellow Registers vd, Stefan Balazsi, misstänktes för att ha undanhållit cirka tio miljoner i skatt.

Nu har skatteverket gått vidare med granskningen och funnit att Stefan Balazsi är skyldig ytterligare 16.7 miljoner kronor i skatt. Sammanlagt handlar det alltså om en summa på närmare 27 miljoner kronor.

– Vi har tittat på inkomståret 2005 och 2006, säger Sivert Aronsson vid Skatteverket.

Vad det hela handlar om är att Stefan Balazsi under dessa år tagit otillåtna lån ur sitt eget företag. Lån som bland annat gått till att betala lyxfastigheter i Spanien och Sverige.
Låneavtalen som Balazsi gjort med sina egna företag löper på obestämd tid, utan säkerhet och saknar återbetalningsplan. Utbetalningarna av lånen har skett till något av Balazsis eller hans hustrus konton. Några av lånen är dessutom gjorda redan innan något låneavtal fanns.

Enligt skatteverket har Stefan Balazsi på så sätt kunnat plocka ut pengar utan att skatt för dem.

– Det hela är tekniskt ganska komplicerat, men han hävdar att han plockat ut pengarna ut sitt holländska bolag och därför inte gjort något olagligt. Vi å andra sidan bedömer rättshandlingen efter dess verkliga innebörd, och i verkligheten har han plockat pengar från sitt svenska bolag, säger Sivert Aronsson.

BT har utan framgång försökt att nå Stefan Balazsi, både i Sverige och i Spanien, för en kommentar.