Vattnet vid Almenäs tjänligt igen

Borås Artikeln publicerades

Nu går det åter att ta ett dopp vid badplatsen Almenäs. Under måndagseftermiddagen kom det efterlängtade svaret, att vattnet nu är tjänligt igen.

– Vi ska genast åka dit och ta ner skyltarna, säger fritidsutvecklare Anna Karlsson, Borås stad, som i förra veckan fick åka till Almenäs och sätta upp skylten som avrådde folk från att bada i vattnet.

Då visade vattenprover på mycket höga halter av tarmbakterierna E.coli och intestinala enterokocker, bakterier som kan orsaka diaréer och kräkningar vid en kallsup.

I fredags togs nya prover och i går kom alltså svaret, som visar att vattnet nu är tjänligt igen och att det går bra att bada vid Almenäs.

– Bakteriehalten har sjunkit väldig mycket, säger Anna Karlsson som inte har någon absolut förklaring till bakterietillväxten.

– Jag har talat med miljöförvaltningen, och vi tror att det är fåglar som orsakat föroreningen. Det finns ett gäng änder där ute och de håller ju gärna till på bryggor och där det finns människor och något att äta.

En som är glad över att det nu är fritt fram att ta ett dopp vid Almenäs är Mikael Tuvenäs som driver serveringen vid badplatsen. När skylten som avrådde från bad kom upp, minskade också kunderna rejält.

– Ja det drabbade ju oss väldigt hårt, framför allt i lördags då det var vackert och soligt väder. Nu ska det förhoppningsvis bli lite soligare väder igen, säger han.

Vid fritids- och folkhälsoförvaltningen kommer man att följa vattenkvaliteten vid Almenäs med nya provtagningar så länge badsäsongen pågår.

– Nästa provtagning är inplanerad till måndag nästa vecka.