Varnar för bluffinsamling

BORÅS Artikeln publicerades

Ett antal personer har de senaste dagarna påstått att de samlar in pengar till Dövas riksförbund på olika platser i Borås – men det stämmer inte.

Rade Ovuka, butikschef på City gross, berättar att ”insamlingen” har pågått på parkeringen utanför butiken vid minst två tillfällen de senaste tio dagarna.

– Kunder har berättat att de som samlar in först har bett om en namnteckning och sedan har de också krävt att få en slant. När jag gick ut för att konfrontera de här personerna rusade de iväg till sin bil i sprintfart. De spelar döva men det är de inte, för de hörde när jag visslade efter dem, säger han.

Sveriges dövas riksförbund är en i allra högsta grad verklig organisation, och förbundsordförande Hanna Sejlitz tycker att situationen är väldigt olycklig.

– Det är upprörande att bedragare som låtsas vara döva och använder vårt förbunds namn till brottslig verksamhet och lurar människor att skänka pengar till något de tror är gott ändamål.

Hur påverkar det här ert förbund?

– SDR med våra föreningar har seriös försäljnings- och insamlingsverksamhet som vi garanterar går till det ändamål som utlyses när insamling sker. Vi har bland annat biståndsverksamhet som gagnar döva i flera länder. När bluffdöva uppmärksammas ökar osäkerheten bland givare vilken insamling som är seriös och inte, säger Sejlitz.

Vad kan ni göra för att stoppa detta?

– Informera och uppmana folk att inte skänka pengar till personer som går runt med insamlingslistor på gator och torg för att tigga pengar.

De falska insamlingarna har pågått i Sverige åtminstone sedan våren 2013, enligt förbundets hemsida. Flera har fällts i domstol efter att ha blivit polisanmälda.

Läsare som har hört av sig till BT berättar att en liknande ”insamling” pågick i Alingsås för bara någon månad sedan.

Rade Ovuka berättar att han också har varit i kontakt med polisen.

– Jag vet inte vad man ska polisanmäla dem för, men jag har i alla fall gjort polisen uppmärksam på att det här pågår, säger han.