Väntade på bussen – träffades av raket: "De ropade fullträff"

Norrby Artikeln publicerades
Kim Johansson hör nästan ingenting på vänster öra. Inringat till höger kan man se spåren av raketen. Bilden skickades in av en vän till Kim. 2 bilder
Kim Johansson hör nästan ingenting på vänster öra. Inringat till höger kan man se spåren av raketen. Bilden skickades in av en vän till Kim.

Kim Johansson och hans vänner blev beskjutna med en raket när de väntade på att ta bussen hem efter tolvslaget under nyårsnatten.

Kim Johansson, 19, hade varit hemma hos en kompis för att fira in det nya året. De gick ut vid tolvslaget, och när det sedan blev kallt och regnigt bestämde de sig för att åka hem. De väntade på bussen i kuren utanför Almåskiosken.

Vid tjugo i ett såg de hur ett gäng svartklädda killar på andra sidan gatan sköt en raket mot en taxi.

– Vi undrade vad det var för idioter som gjorde nåt sånt.

Ingen vid taxin verkade skadad och gänget försvann. Men efter en liten stund kom nästa raket - rakt mot busskuren.

– Jag och min flickvän satt ner och vi fick raketen på oss. Den studsade upp i taket, stötte emot min panna och fastnade sedan i väskan. I panik försökte jag slänga av mig den. Det var som två smällar, första var inte så stor, men lät högt. Med den andra kom allt splitter och det fick jag över mig. Med någon sekund till godo lyckades jag få av mig väskan - annars hade jag nog sprängt örat.

– Jag hamnade på marken. Allt snurrade och allt tjöt i huvudet. Jag fattade inte var jag var. Så ser jag att min flickvän var i tårar och trodde att hon var skadad. Då blev jag rasande och ställde mig upp för att springa mot killarna på andra sidan gatan.

– Jag lyckades ta mig över vägen, och se att killarna springer därifrån. Jag hamnar på marken och ser dem fortsätta springa. Sen slocknar jag.

– De kan ha varit mellan åtta och tio personer, alla svartklädda med luvor. Det var väl meningen att de skulle täcka sig. Min kompis trodde att de var mellan 16 och 18 år gamla. De sprang tillbaka in mot Almåsgymnasiet.

Med öronen skadade felade Kims balans och han lyckades inte följa efter killarna, utan blev medvetslös på trottoaren.

– Jag vaknade av att en kompis bar in mig i en bil. Sedan är det lite oklart fram till akuten.

Kim tog värsta smällen, de andra i kuren klarade sig undan med lite värk i öronen.

Tror du att de sköt med flit på dig?

– Ja det tror jag, för efteråt sa mina kompisar att de hade ropat "fullträff".

Kim lade under fredagen upp ett inlägg på sin Facebook där han berättar vad som hänt. Via kommentarer och delningar kommer det fram att fler kan ha blivit beskjutna med raketer i samma område, men ingen ska ha blivit skadad.

– Om de som gjorde det här läser vill jag att de ska förstå att det här är inte på skoj. Raketer är inga leksaker.

Polisen mötte upp Kim och hans vänner på akuten, och de anmälde händelsen.

– Det finns lite uppgifter, så vi får se vad spaningen kan ge, säger Ulf Andersson, inre befäl vid polisen i Borås.

Under intervjun får Kim vrida på huvudet för att höra.

– Det är mitt vänstra öra. Jag hör bara bubbel - som om jag är under vatten.

Efter några timmar på akuten fick Kim redan på att det kan ta flera veckor innan hörseln i det vänstra örat kommer tillbaka. Trumhinnan är skadad - men inte trasig.

– Det är fruktansvärt att man ska bli utsatt för sånt här. Att man blir attackerad när man ska ha kul tillsammans. Det kunde ha blivit mycket värre.