Våldsamma scenerna: Öppna gatuslagsmål i Borås – knockas inför storpublik

Borås Artikeln publicerades

Via ett Instagramkonto bjuds boråsare in att delta och titta på våldsamma slagsmål på offentliga platser.

Fenomenet påminner om filmen Fight Club – och i videoklippen slås deltagare till marken.

– Klart att det är olämpligt, men frågan är om det är olagligt, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Stakeberg Jansson.

De senaste dagarna har ett konto på Instagram startats, där användaren erbjuder så kallade gatuslagsmål. Antingen kan man skicka in sitt rörliga material på ett anordnat slagsmål, eller anmäla sig till att gå en match i Borås.

Sedan läggs materialet från slagsmålen, framför allt i rörlig bild, ut på kontot. BT har tagit del av de sex videoklipp som finns på kontot på onsdagseftermiddagen. Där syns två kombattanter slåss med varandra med boxningshandskar inför ett 50-tal i publiken.

Med boxningshandskar på sig slår deltagarna hårda slag mot huvudet på varandra. I en av filmerna slås en kille till marken och domaren avbryter matchen.

I klippen som hittills har publicerats har slagsmålen ägt rum på Norrby. Fajterna äger rum både utomhus i Kronängsparken och i ett parkeringsgarage. Tillvägagångssättet påminner om det i Brad Pitt-filmen Fight Club från 1999.

”De som håller på med det här är inte vana och tränade”

Det första videoklippet lades ut för fyra dagar sedan och på onsdagseftermiddagen har kontot över 600 följare.

Tomas Stakeberg Jansson känner inte till Instagramkontot när BT når honom, men berättar att polisen har fått samtal om organiserade slagsmål den senaste veckan.

– Det är en rätt ovanlig företeelse här, men vi hörde talas om det förra veckan och senast i helgen, säger han.

Polisen har åkt dit efter att ha fått samtal och då har grupperna skingrat sig och försvunnit.

– Det här är olämpligt ur flera perspektiv. De som håller på med det här är inte vana och tränade. Om man börjar med boxning, MMA eller liknande så har man alltid en tid att utbilda sig innan man får gå matcher. Här finns ingen kontroll alls. Så det är direkt olämpligt att hålla på med det här, säger han.

”Gränsen för vad som kan vara misshandel är hårfin”

Men frågan är om det är olagligt. Precis som med sexualbrott så finns en samtyckeslag. Om båda är med på att slåss blir det snårigt juridiskt.

– Gränsen för vad som kan vara misshandel är hårfin, säger Stakeberg Jansson.

Tomas Stakeberg Jansson.
Foto: Lars-Åke Green
Tomas Stakeberg Jansson.

Vad som däremot definitivt är olagligt är om det förekommer spel i samband med fajterna, men polisen vet inte om det är så.

Norrbyhuset, som ligger alldeles intill fotbollsplanen vid Kronängsparken, har ett ungdomscenter med aktiviteter på kvällarna. Sedan september har de anställda haft kännedom om gatuslagsmålen.

– Det pågick för öppen ridå på fotbollsplanen vissa kvällar, säger enhetschefen Emma Ragnarsson.

"Det finns föreningar att gå med i om man vill hålla på med kampsport”

Den senaste tiden har det dock varit lugnt på fotbollsplanen, berättar hon. Tidigare har de haft samtal med polisen och ungdomarna.

– Vi har sagt till ungdomarna att det finns föreningar att gå med i om man vill hålla på med kampsport. Att göra det oorganiserat innebär ju att de är okunniga och inte har koll på hur man tar emot slag. Det kan bli väldigt olyckligt och skadligt, säger hon.

Polisen har inte behövt avbryta en pågående match eftersom deltagarna och publiken försvunnit när blåljusen har anlänt. Tomas Stakeberg Jansson:

– Om vi ser att det som sker är farligt för någons hälsa så kan vi stoppa det. Eller om det är en sammankomst som inte är tillåten.

– Om det går ut inbjudningar via sociala medier så börjar det närma sig gränsen för vad som är en offentlig tillställning, som i så fall kräver tillstånd.

”Det är väl roligt fram tills någon blir allvarligt skadad”

Har du stött på det här fenomenet tidigare?

– Nej, faktiskt inte. Däremot är ”fight clubs” ganska trendigt. Det finns filmer som bygger på det temat, men det går i vågor. Det är väl roligt fram tills någon blir allvarligt skadad eller om vi lagför någon av arrangörerna. Då är det nog inte lika roligt längre.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.