Valdagen – en högtid värd att klä upp sig för

Krönika Artikeln publicerades
Valet 2014 med röstkort i hand och valkavajen på.
Valet 2014 med röstkort i hand och valkavajen på.

I dag är en stor dag. En högtidsdag som förtjänar den allra största vördnad.

Själv startar jag med massiv informationsinhämtning till frukost. Radio, tv och tidningar… allt det senaste ska slukas. Inte för att jag på något sätt är svältfödd på nyheter, men ändå – det ska kännas att det är valdag.

Sedan letar jag fram valkavajen. Jo, jag har en sådan, som endast används på valdagar. Ägnar en stund åt att damma av axlar och slag. I vallokalen tar jag orimligt lång tid på mig, minglar lite med valarbetarna och andra glada röstare för att liksom dra ut på myset.

”Förtidsröstning har varit på tal. Det tar emot. Som att dansa runt en gran på midsommarafton”

När valsedeln lagts i urnan börjar uppladdningen inför kvällens jobb på redaktionen. Det blir oftast en lättare lunch eftersom jag vet att det senare ska hetsätas valpizza mellan kvällens nyhetsflashar – också det en tradition med gamla, om än mindre eleganta, anor. Kanske är det här valkavajen börjar krympa så mystiskt?

Jag och sambon väntar barn som kan välja att kika ut vilken dag som helst nu. Detta har skapat en del kniviga frågor. Förtidsröstning har varit på tal. Det tar emot. Som att dansa runt en gran på midsommarafton. Vallokalen ska besökas på valdagen under festliga former. Kavajen ska på, minglet, myset…

Vallokalen ligger nästan längs rutten mot BB. Vi enas om en plan B(-ebis): Dammig kavaj och kvickare valprocedur med kraftigt förkortat mingelmys. Det måste gå.

”Det faktum att ett nytt barn, vårt barn, ser dagens ljus i en tid då demokratin är på reträtt sätter igång många svåra tankar. Vad är det för samhälle vi lämnar över till kommande generationer?”

Jo, visst hör jag präktigheten. Men det finns faktiskt ett mått av allvar här.

De senaste åren har alla rapporter och index pekat på samma trend. Människors fri- och rättigheter är under attack i stora delar av världen. Sverige ligger fortfarande någorlunda stabilt kvar i toppskiktet – men det betyder inte att vi kan ta något för givet.

För egen del har engagemanget, eller möjligen fruktan, växt sig allt större – och det har nog aldrig varit så påtagligt som nu. Det faktum att ett nytt barn, vårt barn, ser dagens ljus i en tid då demokratin är på reträtt. Att barnet föds under den period som landet går till val och (av allt att döma) hamnar i ett väldigt ovisst läge. Det sätter igång många svåra tankar. Vad är det för samhälle vi lämnar över till kommande generationer?

Det finns rörelser som ständigt utmanar och ifrågasätter demokratin – därför måste den försvaras och manifesteras minst lika ofta. Gör det med en kavaj, gör det med musik, gör det i föreningslivet, gör det med journalistik… gör precis vad du vill för att manifestera den öppenhet och tolerans som bygger en demokrati. Men framförallt: Gå och rösta för den vision du tror mest på.

”För dig som vill hänga med i senaste nytt i Sjuhärad denna högtidsdag är valet väldigt enkelt”

Här på BT storsatsar vi på att hålla dig välinformerad hela dagen. 28 reportrar, webbredaktörer, fotografer och redigerare kommer att jobba med valbevakningen det kommande dygnet. Vi börjar med tv-inslag från vallokalerna, där vi möter valarbetare och väljare. Under kvällen följer vi samtliga partiers valvakor och bjuder på liverapporter, tv-klipp och grafik med de senaste siffrorna.

Klockan 20.30 rullar vi igång vår direktsända valvaka – med mängder av gäster, livesändningar från partiernas läger och de senaste nyheterna om resultaten i Sjuhärad.

Allt detta sker förstås på BT.se och appen MinBT som uppdateras hela natten igenom.

På måndagen får du dessutom en fullspäckad papperstidning och en extra uppdaterad eBT där resultaten från de sista Borås-distrikten också finns med.

För dig som vill hänga med i senaste nytt i Sjuhärad denna högtidsdag är valet väldigt enkelt.

Fakta

Viktiga hålltider för valdagen

08.00: Vallokalerna öppnar.

Ca 09.30: BT:s liverapportering startar på BT.se och i appen MinBT. Pågår resten av dygnet.

20.00: Vallokalerna stänger och SVT:s vallokalsundersökning presenteras.

20.30: BT:s livesändning med Joel Besseling och Erik Jullander startar. På gästlistan finns representanter från alla partier.

22.00–23.00: En preliminär mandatfördelning för riksdagsvalet görs.

Ca 23.00: Valet till kommunfullmäktige i Borås är färdigräknat.

02.00: Ladda ner en rykande färsk eBT med alla resultat.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.