Våld är vardag i Stadsparken

Borås Artikeln publicerades

Populär och sjudande av liv på dagen. Otrygg och öde på kvällen. Nu flaggar polisen och nattvandrarna för en ovälkommen utveckling i Stadsparken.

En park som alla boråsare har ett förhållande till.

Perfekt för en promenad så länge vädret tillåter. Kanske äter man sin lunch på en bänk. Eller bara ligger på gräset, läser en god bok och tittar på folk. Stadsparken har många användningsområden och är uppskattad av besökarna.
Åtminstone dagtid.


På kvällen och natten, under helgen är scenen en helt annan i parken. BT har skrivit om flera händelser där både våld och vapen förekommit. Utvecklingen är oroväckande.

Tendensen är att Stadsparken blir alltmer otrygg. Det menar bland annat Anki Wellbrant, nattvandrare med bakgrund som kontaktperson. Hon har vakat i Stadsparken i 30 år.
– Det är värre än någonsin. Och det värsta är att det är barn som är i parken. Stora gäng som bråkar med varandra. Samlas här för att göra upp. Det är otäckt, utan tvekan.

Ungdomarna är 15-16 år. Ibland ännu yngre. Hon menar att Stadsparken blivit en samlingsplats. Förklaringen är det centrala läget.

– Det ligger nära busstorget, så det är perfekt att smita in i parken. Här kan man agera hyfsat ostört. Dricka alkohol, ta droger eller bråka. Det sker en del försäljning här inne också.

Hon menar att flera platser i Borås de senaste åren varit populära samlingsplatser där bråket och fyllan tagit plats.

– Tidigare var det utanför McDonalds på gågatan. Det har också varit Krokshallsberget och Kype. Nu är man i Stadsparken.

Hon har hört från flera vuxna och äldre att man gärna undviker parken under kvällar och nätter. Hon själv går gärna inte ensam heller.
– Och jag är ändå en tuff kärring. Men nu börjar jag känna mig otrygg.

Hon är en av deltagarna i nattvandringen som arrangeras av Hemgården. Den startade för ungefär ett år sedan.

– Första kvällen var en chock. Efter det bestämde vi att vi skulle köra varje vecka.
Under tiden har hon och de andra fått uppleva många otäcka händelser i parken.

– Mycket fylla, folk som far illa. Men värst är när det blir slagsmål mellan gängen, säger Wellbrant och beskriver laddningen som ligger i luften under kvällarna.

– Det känns. Det är som att de går och väntar ut varandra tills man får en anledning att anfalla. Värst var när 13-14 stycken rök ihop och låg i en stor hög och slogs. Hade vi inte gått emellan hade de slagit ihjäl varandra. Man är väldigt uppmärksam på knivar i en sådan situation. På Valborg var det väl ett 40-tal som drog omkring och ville bråka.

Hon berömmer polisen som kommer omgående när nattvandrarna ringer. Däremot skulle hon gärna se fler föräldrar som nattvandrar.
– De borde komma hit och se vad som händer i parken. Förstå att det här inte är en passande plats för barn och ungdomar.

Nu är det sommar och sannolikt kommer det att vara en del incidenter. Sommartorsdagarna är dock ett undantag.

– Då är det aktivitet i parken. Vuxna som är här och då kommer inte gängen. Mer aktiviteter vore bra för tryggheten.

Att något måste göras är hon tydlig med. Utvecklingen går åt fel håll.

– När till och med A-lagarna försvunnit från parken för att det är för otäckt. Det betyder väl något?