Väktarna kvar vid svenska master

Borås Artikeln publicerades
Foto:Erik Jullander

Under tisdagseftermiddagen samlades berörda myndigheter och aktörer till krismöte om mastkraschen.

För andra dagen i rad samlades alla med koppling till Häglaredsmasten till krismöte.

Enligt uppgift till BT diskuterades bland annat frågan om att ytterligare en reservmast skulle sättas upp under tisdagseftermiddagen. Den är nu på plats.

Anledningen ska vara att det dieselaggregat, vilken gick igång automatiskt när strömförsörjningen ströps i rasögonblicket, som nu driver vissa av mastens funktioner börjar få slut på bränsle.

På grund av risk för nya ras går det inte att komma in på området för att fylla på ny diesel. Därför kan det under tisdagskvällen bli aktuellt att ställa upp en ny mobil mast.

På mötet ska även anledningen till raset ha diskuterats, enligt BT:s uppgifter. Polisen gick under måndagen ut med att sabotage låg bakom. Även mastens ägare Teracom ska enligt uppgift anse att sabotage är det troliga scenariot. Därför väljer företaget att fortsätta med väktarbevakning runt sina övriga stormaster i Sverige.

Ytterligare en reservmast sattes upp under tisdagskvällen.

Boxer Sverige skriver på sin Facebooksida att inspektionen med helikopter nu är färdig och att de hoppas att få tillgång till byggnaden och masten snarast. Förhoppningen är att kunna tanka reservaggregat och säkra ström i byggnaden och masten.