Vägvalet går i graven

Borås Artikeln publicerades

Vägvalet läggs ned efter 20 år i Boråspolitiken. Det var ett parti med makt, även om man nästan alltid lät som ett oppositionsparti.

Men vad kunde partiet tillföra staden med sitt aktivt kristna perspektiv? Grundaren Olle Hermansson gillar frågan, men har inget omedelbart svar.

Vägvalets historia är äldre än datumet för dess start. För det är intimt förknippat med dåvarande KDS:aren, slöjdläraren Björn Wahllöf som kom in i fullmäktige redan 1982.

Här grundlades genom Björn Wahllöf partiets förankring i etablissemangskritik och missnöje, Vägvalets ena ben i politiken.

Missnöje kan vara mer eller mindre berättigat. I Borås gällde vid den här tiden det förra. Stadens styrande gjorde i början av 80-talet exempelvis allt vad de kunde för att sopa en upprörande kommunal oljeskandal under mattan och undandra sig ansvar från denna.

Vid den här tiden revs också en tidig söndagsmorgon, och under polisbeskydd, den gamla älskade teatern i Stadsparken, en massiv överkörning av folkviljan.

Björn Wahllöf var inte helt ensam i sin kritiska position i fullmäktige mot detta och mycket annat. Men han var den som tydligast bar fram det folkliga missnöjet mot hur staden styrdes.

Han blev mycket populär på sin missnöjesprofil, trots eller tack vare att den stundtals innebar hårda anklagelser mot både tjänstemän och politiker i staden.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller som eBT.