Två års fängelse för brott mot den nya stalkinglagen

Borås Artikeln publicerades

Boråsaren som blev först i landet att åtalas för brott mot den nya stalkinglagen om olaga förföljelse dömdes på fredagen till två års fängelse.

51-åringen fälldes också för sexuellt ofredande, ofredande, olaga hot, falsk tillvitelse och övergrepp i rättssak. Han dömdes att totalt betala drygt 187 000 kronor till sina offer.
– Det var en bra markering av domstolen som lägger ribban för vad som gäller. Hade inte detta varit olaga förföljelse så hade man kunna fråga sig hur mycket som egentligen krävs, säger kammaråklagare Maria Thorell som drev målet i Borås tingsrätt.

– Domen kommer att överklagas, i vart fall när det gäller olaga förföljelse. Och han accepterar inte fängelse på två år, säger mannens försvarsadvokat Jan Elgmark.

BT har tidigare berättat om fallet. Ett tiotal kvinnor och flickor råkade ut för mannen. De fick mängder av sms där han skrev om grovt sex, våld och död. Han skickade bilder av sin penis med stånd och filmsnuttar där han onanerade. Med mera.

En ung kvinna, som själv berättat i BT och då kallats Emma, råkade ut för trakasserierna som ledde till åtalet för brott mot den nya lagen om olaga förföljelse, stalkinglagen. Den gäller sedan 1 oktober.

Trots kontaktförbud för mannen fick hon minst ett par hundra sms. Dessutom ett 70-tal ljudfiler och ingen i salen var opåverkad då åklagaren spelade upp en del av dem under rättegången.
De fick höra en mansröst skrika ut ramsor, sånger och nonsensfraser. Ur högtalarna kom genomträngande vansinnesskratt som övergick i konstiga gurglande ljud, som om någon kvävdes.
Inte ens 51-åringen var oberörd. Mannen satte upp handen mot ansiktet som om han skämdes och erkände plötsligt hot som han tidigare förnekat.

Olaga förföljelse innebär att gärningar som var för sig är straffbara upprepas under en viss tid. Det kan vara hot, ofredanden, sexuella ofredanden, överträdelse av kontaktförbud, med mera.
Borås tingsrätt anser att Emma förföljdes och kränktes under en kort tid, men å andra sidan blev hon under den tiden fullkomligt bombarderad med sms, grova bilder och filmsnuttar, ljudfiler. Det blev i genomsnitt drygt ett meddelande i timmen under sju dygn, räknat på dygnets alla 24 timmar.

"Med hänsyn till mängden kränkande meddelanden anser tingsrätten att XX handlande kan bedömas som olaga förföljelse trots den begränsade tiden", står det i domen.
Åklagaren hade krävt upp till två års fängelse. Försvaret kunde tänka sig högst ett år, men ville helst ha psykiatrisk öppenvårdsbehandling och skyddstillsyn.
Mannen ska sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.