TV: Valkompassen väcker debattlusten: ”Så kan du väl inte svara…”

BORÅS Artikeln publicerades

Hur väl passar politikerna in i sina egna partier? BT lät två Boråspolitiker göra valkompassen. Den ena fick sitt eget parti först på fjärde plats, den andra var missnöjd med tvåan i sin resultatlista.

Therése Björklund (S) kliver in hos kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (L) för att testa årets valkompass. För dem är det ett uppskattat inslag under valåren.

– Det är lite spännande att göra. Hittills har jag blivit liberal varje gång som tur är. Men jag har inte exakt samma åsikter som partiet i alla frågor, säger Morgan Hjalmarsson, 71.

Det har han gemensamt med Therése Björklund, 24, som själv bedömer att hon står till vänster inom socialdemokratin.

– Det brukar sällan bli Socialdemokraterna, utan Vänsterpartiet eller Feministiskt initiativ. Men det ser jag inte som ett problem, utan det visar på bredden i Sveriges största parti, säger Therése Björklund.

Valkompassen 2018 på bt.se visar sig inte bjuda på några större överraskningar. Feministiskt initiativ toppar hennes lista, följt av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Socialdemokraterna rymmer allt från radikala socialister till mer pragmatiska socialliberaler så jag känner att jag platsar där jag är, säger Therése Björklund.

Lika lite överraskades Hjalmarsson att han blev liberal – i år igen. Han reagerade mer på partiet som följde i resultatlistan.

– Sverigedemokraterna som tvåa – det kan jag inte gå med på, säger han.

Therése Björklund (S) och Morgan Hjalmarsson (L) testade valkompassen på bt.se på torsdagsmorgonen.
Foto: Lars-Åke Green
Therése Björklund (S) och Morgan Hjalmarsson (L) testade valkompassen på bt.se på torsdagsmorgonen.

Det märks på de båda att det rycker lite i debattarmen så här några månader inför valet. Therése Björklund kan inte låta bli att kommentera några av sin äldre politikerkollegas val i kompassen. Om exempelvis ingångslöner för ungdomar.

– Så kan du väl inte svara! Ska jag ha mindre lön bara för att jag är ung?

– Bättre mindre lön än inget arbete, svarar Morgan Hjalmarsson.

Överens är de i alla fall om en sak – att valkompassen är något att rekommendera för alla väljare.

– Sen tror jag inte att valkompassen får exempelvis någon som har röstat moderat i hela sitt liv att ändra sig. Alla är nog ute efter någon form av bekräftelse, säger Morgan Hjalmarsson.