TV: Släcker elden - med granat

Borås Artikeln publicerades

Osäkra, öppna dörren och kasta in. Med den nya släckgranaten blir första insatsen vid en brand både enkel, säker och effektiv. Se tv-klippet längst ned i artikeln!

I dag presenterades en ny metod att släcka bränder på räddningstjänstens övningsplats vid Guttasjön. Räddningtstjänsten visade tillsammans med Länsförsäkringar hur den nya släckgranaten fungerar.

– Den här är bra för den som kommer först på plats, till exempel en väktare eller en första insatsperson från räddningstjänsten, säger Marcus Bodén, räddningstjänsten i Borås.

Släckgranaten är enkel att använda, en kort introduktion är tillräckligt. Den är tänkt som ett verktyg till den person som kommer först till en brand och ersätter eller kompletterar en traditionell brandsläckare.

Väktaren som får i uppgift att kasta in granaten i det brinnande utrymmet vid räddningstjänstens övningsplats drar ur sprinten, öppnar dörren, kastar in släckgranaten och stänger igen. Termometern på utsidan visar att det är över 350 grader varmt inne i rummet. En halv minut senare har temperaturen sänkts till 250 grader. Ytterligare någon minut senare är temperaturen nere i 150 grader.

– Granaten sänker temperaturen och sparar tid vilket kan vara avgörande för att begränsa både branden och skadorna, säger Richard Qvarfell, marknadschef vid X-fire som marknadsför släckgranaten.

Länsförsäkringar i Borås har köpt in ett 50-tal väskor som innehåller två släckgranater vardera. Släckgranaterna har försäkringsbolaget i sin tur skänkt till Borås stad, räddningstjänsten och Securitas. Tanken är att väskorna ska placeras ut på strategiska platser i Sjuhärad och i olika utryckningsfordon. En väska om två släckgranater kostar omkring 16000 kronor.

Foto: Anders Robertsson.