TV: SD-ledaren om kvotflyktingar: ”Tyvärr, Sverige är fullt”

Borås Artikeln publicerades

Det var mycket folk på Stora torget när Jimmie Åkesson höll tal på tisdagseftermiddagen. För BT kommenterade han partiets nya inställning: nej till fler kvotflyktingar:

– Tyvärr, Sverige är fullt.

Åkesson tryckte på fyra saker under det 40 minuter långa talet: vård och omsorg, trygghet, invandring och regeringsfrågan.

– Det brinner bilar, det finns gängkriminalitet och skjutningar. Det är klart att människor känner sig otrygga, sa han från scenen.

Det var mycket folk på plats, både SD-sympatisörer och meningsmotståndare. Plakat med rader som ”Inga rasister på våra gator”, ”Fördomar fördummar” och ”Ja till invandring, nej till rasism” syntes.

Men överlag gick det lugnt till.

Partiet har fokuserat mycket på vårdfrågor de senaste åren och Åkesson lade vikt vid arbetsvillkoren i branschen.

– Få vill i dag arbeta inom vård och omsorg och det råder personalbrist. Det är arbetsvillkoren vi måste börja med, sa han.

Sverigedemokraterna föreslog nyligen att Sverige ska sluta ta emot kvotflyktingar, det vill säga de människor som FN bedömer är i störst behov av skydd i ett annat land. SD har tidigare varit för att ta emot dem, men säger nu nej.

– Ska man ta emot flyktingar så är detta det absolut bästa sättet. Det är riktiga flyktingar i de allra flesta fall och FN väljer ut dem. Problemet är att vi inte har resurser till det heller och det är faktiskt de andra partiernas fel, säger Åkesson och syftar på deras politik de senaste mandatperioderna.

Han fortsätter:

– Vi får rikta om flyktingpolitiken helt och hållet till att hjälpa på plats i närområdet. På det sättet hjälper vi fler, för kvotflyktingarna är ganska få. Men tyvärr, Sverige är fullt. Tyvärr. Jag beklagar det.

I måndags partiledardebatt i Aftonbladet TV krävde Åkesson svar från moderatledaren Ulf Kristersson om hur han ska kunna avsätta Stefan Löfven efter valet. Varken Kristersson eller Löfven vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Varför tror du att det fortfarande inte är något parti som vill samarbeta med er?

– Jag bryr mig inte så mycket om vad de vill. Det är återigen verkligheten man måste förhålla sig till. Den verklighet vi känner till när vi vaknar upp den 10 september med ett valresultat och ett parlamentariskt läge. Då måste alla partier, framför allt de tre stora, ta ansvar för det.