TV: Här avtäcks nya Boråsstatyn

Borås Artikeln publicerades
När Ulf Olsson, Urban Ahlin och Lars Bäckström fick ta i ordentligt för att få loss repet som höll skynket på plats som täckte skulpturen föreställande äventyraren och extremskidåkaren Tomas Olsson.
Foto:Håkan Rosenqvist
När Ulf Olsson, Urban Ahlin och Lars Bäckström fick ta i ordentligt för att få loss repet som höll skynket på plats som täckte skulpturen föreställande äventyraren och extremskidåkaren Tomas Olsson.

För exakt tio år sedan förolyckades extremskidåkaren Tomas Olsson på Mount Everest. I går avtäcktes en skulptur till skidåkarens minne.

Skulpturen Passion Extreme hyllar extremskidåkaren Tomas Olsson från Borås. I går var det exakt tio år sedan äventyraren omkom under sin färd när från världens högsta berg. I går avtäcktes skulpturen och på plats var Tomas Olssons bror, Stefan Olsson.

– Det är en känslosam dag både för mig och min familj, säger han.

Stefan Olsson var en av många som höll tal när skulturen avtäcktes.

– Jag tror att Tomas hade varit stolt om han hade fått se skulpturen, men han åkte ju inte skidor för att få en skulptur uppförd. Han åkte skidor för att han älskade det och det skulle gå fort. Jag åkte själv med honom men hängde aldrig med. Skulpturen fångar Tomas väldigt väl, den beskriver farten och att det inte behövde vara så stilrent, säger Stefan Olsson.

Det är de båda Boråsföretagarna Andreas Swahn och Åke Björsell som tagit initiativ till, möjliggjort och donerat skulpturen Passion Extreme till Borås stad. Konstnären bakom verket är Richard Brixels.

– Vi vill på det här sättet utveckla skulpturstaden Borås och skapa ett minnesmärke över traktens son, som hade passion för att göra det omöjliga, säger Andreas Swahn.

Skulpturen är placerad uppe på Krokshallsberget med riktning mot Resecentrum. En av de som var med och invigde skulpturen på tisdagen var riksdagens talman Urban Ahlin (S). Tillsammans med Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, och landshövdingen Lars Bäckström drog riksdagens talman i repet som avtäckte skulpturen.

– Vi gläder oss åt och är tacksamma för detta tankeväckande konstverk som hyllar mod och viljestyrka, säger Ulf Olsson.

Repet som användes vid avtäckningen tillhörde Tomas Olsson och var med uppe på Mount Everest under expeditionen.

Det var den 16 maj 2006 som Tomas Olsson, tillsammans med norrmannen Tormod Granheim, besteg Mount Everest och blev först i världen med att åka skidor ner för bergets nordsida. På vägen ner försvann Tomas Olsson.

När den tragiska händelsen nådde Andreas Swahn startade han en insamling till en räddningsaktion för att få hem Tomas. Insamlingen fick stor uppmärksamhet och man lyckades samla in drygt 100 000 kronor.

När det stod klart att Tomas Olsson hade avlidit bildades istället en minnesfond i hans namn.