TV: Glödheta partiledaren på after work – i Borås

Borås Artikeln publicerades

Kristdemokraterna kan fördubbla sitt stöd i årets val till Europaparlamentet. Med mindre än två veckor kvar till valdagen stannade partiledaren Ebba Busch Thor till i Borås för att prata EU-politik.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor besökte Borås under måndagskvällen. På programmet stod after work i Pumphuset tillsammans med kandidaten Soheila Fors, åtta på partiets lista till Europaparlamentet.

– Jag har goda minnen från senast jag var i Borås och nu står vi inför ett nytt, väldigt viktigt val, säger Ebba Busch Thor och kommenterar partiets budskap i årets valrörelse som handlar om ett lagom EU.

– Det är med viss humor och blink i ögat vi säger detta men det är ett ganska allvarligt budskap bakom. Vi ser hur sammanhållningen inom EU hotas, både av ganska populistiska, anti-EU krafter, men också de som vill göra EU till en superstat.

Hon fortsätter:

– Vi tror att både de här vägarna riskerar att slita sönder EU-samarbetet så vi vill ha en annan väg framåt där vi gör EU bättre på sina kärnuppgifter men håller sig borta från att utöka sin makt hela tiden.

Samtidigt har ni en punkt i ert valmanifest som handlar om att stärka EU som utrikespolitisk aktör. Hur rimmar det?

– Ett område där vi vill att EU ska göra mer är just utrikespolitiken och att stå upp för mänskliga rättigheter. I dag när EU beslutar om utrikespolitik kan ett enda land säga nej. Den vetorätten vi vill ta bort för att EU ska kunna bli en mer kraftfull aktör och vara en röst för mänskliga rättigheter.

Ebba Busch Thor anser att EU står inför ett vägval.

– Om människor upplever att vi faktiskt inte lyssnar på dem när de säger att EU är bra i grunden men inte ska lägga sig i allt och detaljreglera, tror jag att stödet för EU kommer att svikta. Då kommer fler länder gå samma väg som Storbritannien. Ur det perspektivet är det ett väldigt viktigt val.

Ebba Busch Thor (KD) på väg upp på scenen.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Ebba Busch Thor (KD) på väg upp på scenen.

Färska siffror från svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot, visar att KD får 11,7 procent, en ökning med nästan två procentenheter.

I valet till Europaparlamentet 2014 fick partiet 5,93 procent, det räckte till ett mandat i parlamentet.

Hur tror du att era opinionssiffror kommer att återspeglas i Europaparlamentsvalet?

– Det får vi se, det beror på hur många som faktiskt går och röstar. Det är väl kanske ett av mina viktigaste budskap, att människor faktiskt måste ta sig till valurnorna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.