TV: Dagen efter – därför rasade terassen

Borås Artikeln publicerades
Foto:Anne Engström

BT träffade Glenn Claesson, byggprojektledare på AB Bostäder, under långfredagen. Han berättade om varför marken vid studentbostäderna i Simonsland rasade sent i går kväll.

– Dagvatten har letat sig fel vägar sedan Studentboendet Simonsland byggdes och det gör att massor följer med vattnet ut i Viskan, förklarar Glenn Claesson, byggprojektledare på AB Bostäder som äger huset där en terrass rasade ner mot Viskan natten mellan torsdag och fredag.

– Orsaken till raset är att den gamla muren i Viskan som vi var med och förstärkte när vi byggde här och anslöt terrasserna har underminerats och ett antal block har rasat ut i Viskan, säger Glenn Claesson.

AB Bostäder kände till problemet redan förra året och gjorde då förstärkningsarbeten, men vid besiktningen efter vintern uppdagades att sättningarna inte hade avtagit. På tisdag direkt efter påsk var entreprenören inbokad med maskiner för att rätta till muren.

– Nu ser vi att vi skulle varit en vecka tidigare kanske, men vi ska schakta ut på insidan och ta reda på orsaken var den här undermineringen kommer från. Sedan ska vi se vilka åtgärder vi kan vidta för att stärka muren igen.

Vad är din teori om orsaken?

– Jag är ganska säker på att dagvatten har letat sig lite andra vägar sedan vi byggde detta och det kan finnas något gammalt rör som vi inte har hittat. Men det är vatten som tar med sig massor ut i Viskan genom muren.

Har de boende som evakuerades under natten fått återvända?

– Ja, de blev meddelade att det inte var någon fara, så de kunde flytta tillbaka i natt.

Enligt Glenn Claesson behöver de inte oroa sig för att vara i huset.

– Huset är pålat på 60 pålar ner till fast botten så fastigheten står stabilt. Det är terrasserna som är lite osäkra.

Martin Olsson bor i lägenheten som ligger precis innanför den nedrasade terrassen.

– Jag var ute och tentafirade så jag var inte ens här när det hände, säger han. Men min terrass har lutat länge så jag har inte fått lov att använda den. Vi fick brev häromveckan om att de skulle komma och reparera muren i nästa vecka.

Han är inte orolig för att bo kvar i sin lägenhet. Inne i lägenheten märks inget av raset som inträffat precis utanför balkongdörren.

Emma Granberg och Isabelle See-Tho bor längre upp i huset.

– Vi valde att inte sova här i natt, säger Emma Granberg. Men nu ska vi sitta på skolan under dagen och vänta på om det kommer några mer besked. De säger ju att det ska gå att bo i huset.

Carl Vinlöf bor också längre upp i huset och blev evakuerad under natten, men fick återvända efter 45–60 minuter.

– Jag går en utbildning till energiingenjör på högskolan och vi har länge diskuterat i klassen hur det skulle gå med terrasserna, säger han. Vi har stått på bron och undrat hur länge det skulle hålla.

Kjell Berggren från företaget som äger Simonsland passerar förbi på bron. Dottern Hanna Lassing ringde honom på natten efter att hon hade blivit uppringd av någon som trodde att deras företag fortfarande ägde marken där studentboendet ligger.

– Jag sålde till AB Bostäder 2011 innan de byggde här. Men det är klart att jag ville kolla läget, säger han. Vi äger ju byggnaderna precis bredvid.

Men han är inte orolig för några ras där.

– Nej, vi har kontrollerat murarna och de är stabila.

Se också de dramatiska bilderna från raset: