Tranemo bäst när stjärnkocken testade äldremat

Borås Artikeln publicerades
Stjärnkocken Leif Mannerström, känd från bland annat tv-programmet Sveriges Mästerkock, var inbjuden av SPF Seniorer att testa matlådor som pensionärer på äldreboenden serveras. Två av sex lådor fick med beröm godkänt, det var Tranemo och Bollebygd. Göran Tjäder fördelade ordet.
Foto:Anders Robertsson
Stjärnkocken Leif Mannerström, känd från bland annat tv-programmet Sveriges Mästerkock, var inbjuden av SPF Seniorer att testa matlådor som pensionärer på äldreboenden serveras. Två av sex lådor fick med beröm godkänt, det var Tranemo och Bollebygd. Göran Tjäder fördelade ordet.

Matlådor från Tranemo och Bollebygd får högst betyg när stjärnkocken Leif Mannerström provsmakade mat för äldre.

I botten hamnade Svenljunga.

Å ena sidan: ”Kanon, precis så här vill jag att det ska se ut!” Å andra sidan: ”Förfärligt, det är precis så här jag menar att det inte får vara.”

Så lät det när stjärnkocken Leif Mannerström provsmakade matlådor som pensionärer äter inom den offentliga omsorgen i några av Sjuhärads kommuner. SPF Seniorerna Södra Älvsborgs distrikt hade bjudit in såväl Mannerström som kostchefer och politiker från kommunerna. Medlemmarna hade ordnat med matlådor från de olika kommunerna och tagit med till träffen. Herrljunga kommunen deltog inte.

– Jag har varit runt mycket och sett mycket som är bra, men så finns det också de som är jävligt dåliga. Och det är de dåliga jag är ute efter, säger Leif Mannerström.

Matlådorna från Tranemo och Bollebygd stack ut ur mängden. I Tranemos låda låg en panerad rödspätta som hyllades som välstekt och av hög kvalitet. I Bollebygds låda var det pannbiff, men där var det såsen som fick mest hyllningar.

– Det är kanon! Jag kan bara säga grattis. Det är så här det ska se ut.

Övriga fyra lådor fick varierade betyg, från halvbra till botten. Konstiga kombinationer och tråkig konsistens drog ner omdömet.

– Det här var en konstig anrättning. Klibbig sås och grytan går inte att förstå vad det är, sade Leif Mannerström om maten som kom från Svenljunga.

Matlådan från Borås innehöll en pannbiff, potatis, haricot verts och kall sås. Den kalla såsen var serverad i samma fack som potatisen vilket medförde att den blev varm i samband med uppvärmningen. Färsen i biffen var uppblandad med något om Mannerström inte visste vad det var.

Vad säger du om Mannerströms omdöme om matlådan från Borås?

– Nu är det bara en rätt som är testad här, men det enda vi kan göra är att tacka och bocka och tacka för tipsen. Ett problem är att vi ofta hamnar i försvarsställning när vi egentligen borde se att vi kan ta åt oss och lära av kritiken, säger Lena Palmén (S), kommunalråd med ansvar för bland annat mat till de äldre.

Leif Mannerström hade också med tre egna matlådor till mötet. De hade han lagat utifrån rester i det egna köket.

– Att ta vara på rester är något som verksamheten borde bli bättre på. Torka gammalt bröd och använd istället för köpt skorpmjöl och koka egen buljong. Men det gör man inte i dag.

Bra chefer och personal som gillar att laga mat är ett av framgångsrecepten, menar Mannerström, för att lyckas med maten till de äldre.

– Det finns de som är förbannat slöa och de borde inte få jobba med det här. Om jag går på restaurang och inte är nöjd kan jag bara låta bli att gå dit något mer. Men om man är tvungen att gå dit i alla fall, vilket många av de äldre är, är det extra viktigt att göra det bra.

Att krydda maten ordentligt är ett annat knep för att få den att falla äldre personer i smaken. Det är något som Anette Fleischer som jobbar med upphandling av mat i Borås stad lyfte under träffen i Rångedala bygdegård.

– Man måste krydda på mer när man lagar mat till äldre. Man tappar sinnen och smaklökar med åldern och då måste man öka på kryddningen för att det ska smaka. Det är extra viktigt i mat som är slät, nu för tiden talar vi om mat med förändrad konsistens, eftersom den ännu mer förlorar i smak, säger hon.

Fakta

Så här tyckte Mannerström

Tranemo: ”Stekt fisk av utmärkt kvalitet med kokt potatis till. Gröna ärtor som tyvärr inte smakar så mycket. Fisken är utan panering vilket är jättebra, och potatisen har skalet kvar. Det är bra för det känner pensionärerna igen.”

Svenljunga: ”Jag kan inte påstå att det ser gott ut, och det är en väldigt konstig rätt. Det ligger både potatis och ris blandat, den kombinationen har jag aldrig sett tidigare. Köttgrytan har väldigt konstig konsistens.”

Bollebygd: ”Det ser riktigt gott ut. Det är fin potatis och en riktigt fin sås som ser ut att vara redd med vetemjöl, det är bra. Pannbiffen är gjord på blandfärs och lite kompakt. Jag hade blandat upp färsen mer med ägg eller skorpmjöl för att få den smidigare.”

Borås: ”Det är någon typ av biff, med potatis som ser fräsch ut och haricot verts till. Köttfärsen är uppblandad med jag vet inte vad. Det är en kall sås som är serverad i samma låda och det går inte att värma tillsammans. Jag tycker inte om det.”

Mark: ”Det är en slags ragu med ris och gröna ärtor. Jag tycker inte att det ser gott ut, men det smakar bättre än vad det ser ut. Ärtorna smakar ingenting men köttet är ganska bra.”

Ulricehamn: ”Det är kålpudding, eller något som ser ut som det. Såsen är slemmig och inte redd med vetemjöl i alla fall. Kålpuddingen är alldeles för uppblandad, den är för lös och faller isär.”

Visa mer...