Tio gripna under samma tillslag: ”Många är nya”

Borås Artikeln publicerades

Butikskontrollanten och vd:n för Västsvensk butikskontroll Hans Möller samlade ihop personalen och beslutade sig för att göra en extra noggrann granskning av butiker i Borås. Resultatet? Tio gripna för stölder i flera affärer.

Hans Möller är butikskontrollant och dessutom vd för Västsvensk butikskontroll. I onsdags samlade han ihop personalen och gjorde en hårdgranskning av butikerna i Borås. Resultatet blev tio personer gripna för ringa stöld i flera olika butiker, däribland Ica city på Allégatan. Även om ingen av de gripna blev misstänkt för något allvarligare brott, betraktar han insatsen som lyckad.

– Det är en stor procent av dem man tar första gången som avhåller sig från fortsatt brottslighet. Men de man tagit flera gånger bryr sig inte, de har inte pengar att betala böterna ändå. Sen finns det de som betalar böterna och ändå fortsätter stjäla för att de ser det som så pass lönsamt, det finns alla kategorier, säger han.

De personer som greps under onsdagen hade snattat allt från matvaror till godis.

– På Ica i centrum hade vi något fall av scanningsfusk, där de bara hade scannat en påse men plockat på sig fler saker. Sen hade vi någon ringa stöld av mat på Coop forum och något litet på Netto. Ofta skäl de lite dyrare saker, men inte just i går, säger Hans Möller.

”Väldigt ofta är det samma personer man griper, men en del är även nya”

Att butikskontrollanterna ändå grep tio personer tillskriver han det faktum att man gjorde en aktiv insats där man letade efter just butikstjuvar.

– Väldigt ofta är det samma personer man griper, men många är även nya och det är dem man hoppas kunna avskräcka. Fängelse upp till två år ligger i straffskalan, men det är ju väldigt sällan någon får fängelse för ringa stöld, säger Hans Möller.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.