Tiggarna körs ut ur stan av polis

Borås Artikeln publicerades

Frivilligarbetare slår nu larm om att polisen kör ut tiggarna utanför staden, så att de tvingas gå tillbaka.

– Kvinnan jag talade med var livrädd, hon visste ju inte hur hon skulle ta sig till Borås igen, berättar Linda Stomberg.

Attityden mot de människor som tigger i Borås hårdnar allt mer. De drabbas nu av sparkar, slag, boråsare som spottar på dem och gör obscena gester.

– När min sons klass var på väg till badhuset såg de en man som först hälsade på en av tiggarna. Sedan började han sparka och spotta på honom. Hela klassen var i uppror, berättar frivilligarbetaren Linda Stomberg.

Hon har också mött en man som då han tiggde i Fristad blev sparkad i ryggen.

På härbärget möter frivilligarbetarna ofta de människor som tigger. Där har de också fått höra om att några blivit ivägkörda av polisen, att de släpps cirka tre kilometer från staden och sedan måste gå tillbaka.

– Många av dem är ju analfabeter så då är det svårt att kunna ta sig tillbaka. De kan ju till exempel inte läsa på bussarna, säger frivilligarbetaren Pierre Enbert.

Anders Cronehag, operativ chef inom polisen, säger att det har hänt några gånger att polisen kört bort människor från platserna där de tigger.

– Vi har inget fokus på att köra bort tiggarna från staden. Men är det så att fastighetsägare eller markägare ringer och vill ha bort dem så kan vi inte säga nej. Det har varit vid några tillfällen då de befinner sig på privat mark, där de inte får sitta och tigga.

Cronehag förklarar att det exempelvis kan bero på språkproblem, att de helt enkelt inte förstått att väktaren bett dem lämna platsen.

– Då ringer man polisen och vi får åka dit och utföra detta utifrån polislagen 13:e paragrafen.

Cronehag har på fredagen inga uppgifter om hur långt polisen kör iväg tiggarna, men tror knappast att det handlar om tre kilometer.

– Man avlägsnar dem från staden, men några tre kilometer har jag mycket svårt att se att vi brukar köra. Man tar dem en bit ifrån den platsen de sitter.