Annons

Sverige mot strömmen när valdeltagandet sjunker

Prognoserna antyder ett fortsatt ökat valdeltagande i årets EU-val. Men det är inte självklart. Det menar Linda Berg, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Publicerad 14 april 2019 • Uppdaterad 9 maj 2019
Linda Bergh, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Linda Bergh, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.Foto: Fotograf Carl-Henrik Trapp

Valdeltagandet i Europaparlamentsval sjunker i EU som helhet. I Sverige är mönstret tvärtom. Sedan 2004 har valdeltagandet ökat successivt, från 37,8 procent till 51,1 procent vid det senaste valet 2014.

Även Borås visar på ett ökat valdeltagande, från 36,9 procent vid valet 2004 till 49,8 procent i valet 2014.

Annons

– Att valdeltagandet sjunker i Europa som helhet förklaras huvudsakligen av att det har tillkommit nya medlemsstater som har generellt sett mycket lägre valdeltagande i politiska val till alla nivåer, säger Linda Berg, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för Europaforskning. Hon är också delansvarig för Europaparlamentsvalundersökningen 2019.

Den successiva ökningen i Sverige beror på flera olika saker.

– När valdeltagandet vände och började öka sammanfaller i tid med att den generella inställningen hos svenskarna till EU-medlemskapet också blev mer positivt. Samtidigt började flera politiska partier kampanja och argumentera på ett delvis annat sätt än tidigare.

”Ska man rösta till Europaparlamentet vill man som väljare veta varför. Där har vi sett en förändring i kampanjarbetet.”

Fram till början av 00-talet präglades kampanjerna i hög utsträckning av för och emot till medlemskapet. Men i takt med att Sverige varit medlem i EU allt längre blev den konflikten mindre intresseväckande får att locka väljare, menar Linda Berg.

– Ska man rösta till Europaparlamentet vill man som väljare veta varför. Där har vi sett en förändring i kampanjarbetet. Gradvis har fokus flyttats till att prata mer om sakfrågor som faktiskt har med arbetet i Europaparlamentet att göra.

Hon fortsätter:

– Vi ska heller inte underskatta betydelsen av att Sverige har varit medlem I EU under ganska lång tid. En hel generation unga vuxna har aldrig upplevt någonting annat. För dem är EU-medlemskapet mycket mer naturligt än vad det var för den stora delen av väljarkåren alldeles i början.

Två tidiga Sifomätningar på uppdrag av nyhetssajten Europaportalen pekar mot ett kraftigt ökat valdeltagande i vårens val. Över 70 procent av svenskarna har uppgett att de absolut eller troligen kommer att rösta i årets val. Vid motsvarande tidpunkt inför förra valet var siffran 66 procent.

”Det är inte troligt att det blir så högt som mätningarna visar. Mycket kan förändras när kampanjandet väl drar igång.”

Men Linda Berg menar att det inte är självklart att valdeltagandet kommer att öka även i årets val.

– Utifrån vad vi vet från tidigare forskning finns det dels teorier som talar för att valdeltagandet skulle sjunka något och annat som talar för att det skulle kunna öka något. Att skattningarna för hur många som säger att de har tänkt gå och rösta ligger lite högre nu än vid motsvarande tid 2014 vid den här tiden kan tyda på en liten ökning. Men det är inte troligt att det blir så högt som mätningarna visar. Mycket kan förändras när kampanjandet väl drar igång.

Annons

Svenska väljare beter sig annorlunda inför val till Europaparlamentet än inför val till kommun, region och riksdag.

– Generellt sett bestämmer de sig närmare inpå valet vilket innebär att kampanjerna kan få ett större genomslag. Fyra av tio väljer att rösta på ett annat parti än i riksdagsvalet, och de enskilda kandidaterna spelar en större roll för partival. Och även om det är en ökande trend, så är det hittills ett lägre valdeltagande i EU-valet än i de allmänna valen.

Med det i åtanke, vilket värde får de prognoser för de olika politiska partierna som presenterats hittills?

– Vi ska inte tänka att det är så valutgången kommer att bli. Kampanjerna inte ens har kommit igång och kandidaterna inte har presenterat sig. Opinionsmätningar är alltid svåra, men extra svåra i Europaparlamentsvalet, bland annat för att många bestämmer sig sent och valdeltagandet är lägre.

Enligt Linda Berg har tidigare opinionsmätningar före valet haft en tendens att överskatta stödet för de största partierna och underskatta vissa små partier och nya partier.

Vad tycker du själv ska bli intressant att titta på i årets val?

– Många saker. Dels vad som händer med valdeltagandet men också om det kommer in några nya partier. Det ska också bli spännande att i våra valundersökningar se vad människor har haft för skäl till varför de röstar, om de röstar olika till olika nivåer. Det är även intressant att se om och i vilken utsträckning själva kampanjerna har slagit igenom och påverkat människors väljarbeteende.

Rebecka Åsbrink ClaessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons