Svenska misstänks för IS-samröre

Brott Artikeln publicerades
Förödelse i den irakiska staden Mosul efter slaget mot IS.
Foto: Felipe Dana
Förödelse i den irakiska staden Mosul efter slaget mot IS.

En svensk kvinna kommer att ställas inför rätta i Bagdad i Irak på söndagen misstänkt för kopplingar till terrorrörelsen IS, erfar SVT Nyheter.

I höstas dömdes kvinnan för att ha tagit sig in i Irak olagligt och har sedan dess suttit fängslad. Hon friades dock från terroranklagelser.

Nu har den friande domen underkänts av rättssystemet i Irak, och därför hålls rättegången om anklagelserna kring samröre med IS på nytt.

Sveriges ambassad i Bagdad bekräftar för SVT att personal närvarar i rätten.

Kvinnan riskerar att dömas till ett långt fängelsestraff eller dödsstraff. Hundratals utländska medborgare har dömts i Irak för att ha gått med i terrorrörelsen. Enligt irakisk lag kan även den som inte är stridande straffas.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.