Annons

Svårt för Eton att hitta sömmerskor

Samtidigt som Eton växer så det knakar utomlands, har ett prekärt problem seglat upp för vd:n Hans Davidson på hemmaplan. Mitt i tekoindustrins hjärta har Eton svårt att hitta sömmerskor för tillverkningen av de allra finaste skjortorna.
Borås • Publicerad 30 juni 2014
Helen Hill har sytt skjortor för Eton i ett halvår nu och klarar vid det här laget av 6-7 olika moment.
Helen Hill har sytt skjortor för Eton i ett halvår nu och klarar vid det här laget av 6-7 olika moment.Foto: Lars-Åke Green

I Gånghester sys Etons lyxigaste skjortor – David and Annie Pettersson (DnA). Varje stygn är räknat och synat, manschetterna är spegelvända identiska tvillingar och kanske viktigast av allt: På lappen står det Made in Sweden.

DnA utgör visserligen bara en bråkdel av Etons produktion – i Gånghester arbetar 15 sömmerskor, mot 650 i övriga Europa – men en viktig sådan. Problemet återfinns på personalfronten: Det saknas sömmerskor i Sverige.

Annons

– Många har gått in i andra jobb och vill inte gå tillbaka. De har blivit av med jobbet flera gånger och blivit försiktiga. Det försvann ju mycket folk på 70- och 80-talet, säger Etons vd Hans Davidson och fortsätter.

– De yngre kommer hit för att få praktik, men det blir ofta bara en mellanstation här för dem. På sikt räknar vi med att anställa fler, men det gäller att hitta dem.

Eva Kihlros är förhandlare på fackförbundet IF Metall, som organiserar personal inom textilbranschen. Hon känner igen bilden, men menar på att det inte är unikt för textilbranschen att företagen får utbilda sin egen personal.

– Sömmerskor är jättesvårt att hitta, utbildade finns de knappt att få tag i. Det finns ingen särskilt utbildning för sömmerskor, utan arbetsgivarna får själva hjälpa till att utbilda dem. Men både inom motorbranschen och våra andra yrken är du ju inte färdig yrkesarbetare efter din utbildning, säger hon.

Läs mer i dagens BT eller i eBT

Om Eton:

Etons skjortor sys av 650 sömmerskor i Rumänien och Estland, men märket DnA sys av 15 sömmerskor på fabriken i Gånghester, alltsedan produktion togs hem från Italien 2013.

USA har seglat upp som Etons största exportmarknad, men även i tysktalande länder är Eton på frammarsch. I snitt ökar just nu Etons försäljning med 20 procent årligen.

Etons årsresultat 2013 uppgick till 850 miljoner kronor.

Totalt omsatte Eton 405 miljoner kronor under 2013 med ett resultat före räntor, skatt och avskrivningar på 50 miljoner kronor. Den beräknade omsättningen för 2014 ligger på 500 miljoner kronor – en ökning med 24 procent. 2014 års resultat före räntor, skatt och avskrivningar väntas bli 85 miljoner kronor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons