Engagerad värd i hus med historiska anor

Borås Artikeln publicerades
Husen i Centrum – von Ahnska huset.
Foto: Sanna Tedeborg
Husen i Centrum – von Ahnska huset.

I vad som kallats Borås vackraste hus är man mån om sina hyresgäster – men att komma in i gemenskapen är svårt.

För 104 år sedan färdigställdes von Ahnska huset på Österlånggatan, byggt i den för tiden populära jugendstilen.

– Det är ett av stadens mest välbevarade hus, både från den tiden och i den här stilen. Ett smycke i staden, säger stadsantikvarie Fredrik Hjelm.

von Ahnska huset under konstruktion 1905.
Foto: Borås stadsarkiv
von Ahnska huset under konstruktion 1905.

Han menar att hus i den här stilen generellt är uppskattade, oavsett om man rör sig i Paris eller Borås.

– Borås var ju fortfarande ganska obetydligt i sekelskiftet 1900 så när det här huset kom blev det väldigt uppmärksammat just för att det var en fläkt från den stora världen, säger han.

von Ahnska huset 1907.
Foto: Borås stadsarkiv
von Ahnska huset 1907.

Många kända – och välbärgade – boråsare har bott och arbetat i von Ahnska huset. Allt från arkitekter, stadsläkare och direktörer till kapellmästare och frisörmästare. Algot Johansson startade sitt Algots just på denna innergård.

Men att få en av de 29 hyreslägenheterna i huset idag är inte helt enkelt. Huset ägs av familjeföretaget Kanico, med Kjell och Monica Berggren och deras döttrar Hanna Lassing och Ulrika Berggren i spetsen. Ingen regelrätt kö finns, är man intresserad av en lägenhet får man höra av sig – var tredje månad.

”Är det någon som flyttar blir Kjell personligen sur. Han blir kränkt och förhör dem, varför ska ni flytta?”

Fyra gånger om året raderas väntelistan och börjar om. Anledningen är att det inte ska vara fullt med namn som inte längre är intresserade av en lägenhet. Sen är det ganska sällan det blir lediga lägenheter över.

Kjell Berggren.
Foto: Sanna Tedeborg
Kjell Berggren.

– Är det någon som flyttar blir Kjell personligen sur. Han blir kränkt och förhör dem, varför ska ni flytta? Varför kommer det va bättre där? Man vågar ju knappt! säger Hanna Lassing skämtsamt om sin kollega, och pappa, Kjell Berggren.

Vilka verksamheter som huserar i bottenplan på huset idag är liksom hyresgästerna noga utvalt av Kanico. Verksamheterna ska passa ihop och inte syssla med samma saker. Frisörsalongen Zaxzendos har funnits i Ahnska huset sedan 90-talet, att ta in en frisörsalong till kommer inte på tal för Kjell Berggren.

– Det är samma med Galleri Jeanette Ölund, jag vårdar det på olika sätt så att det kan vara kvar. Det passar bra i huset. Alla som kommer dit säger att det är en fin lokal, och då känner sig både hyresgäst och hyresvärd stolta, säger Kjell Berggren.

Foto: Sanna Tedeborg

En av verksamheterna i bottenplan på von Ahnska huset är butiken Moodie som säljer egendesignade barnkläder. De startade som en webbshop för 2,5 år sedan och under påsken 2018 öppnade de sin fysiska butik.

– Vi hade egentligen inte tänkt att vi skulle ha en butik, i alla fall inte redan ett år efter att vi dragit igång webbshopen. Men så fick vi höra att den här blev ledig och åkte hit och tittade. Vi kände direkt att om ska vi ha en butik så är det här den ska vara, berättar Beatrice Björling, en av två ägare till Moodie. Den andra är hennes svägerska Anna Björling.

Beatrice Björling, ägare till Moodie.
Foto: Sanna Tedeborg
Beatrice Björling, ägare till Moodie.

Beatrice Björlings bror jobbar med ventilationen i huset och det var han som skvallrade om att lokalen skulle hyras ut. Kjell Berggren blev direkt intresserad och sa att barnkläder vill de gärna ha i huset.

– När vi inte riktigt hade bestämt oss så tjatade han lite på oss, säger Beatrice Björling.

Kjell Berggren är mån om att ta hand om sina hyresgäster och hjälper ibland till med bland annat annonsering.

– Alla vet hur tufft det är med butik. Då gäller det som hyresvärd att kunna se olika vägar. Fastighetsägare har det jobbigt med butiker men att växla hyresgäster kostar pengar, säger Kjell.

– Han bryr sig och är här och kollar till oss. Tycker han att det verkar tomt i butiken kan han komma in och köpa lite kläder till barnbarnen, bekräftar Beatrice Björling.

fakta

von Ahnska huset

Byggnadsår: 1905-1906

Byggdes av: Byggmästare Oscar Ohlsson

Fastighetsägare idag: Kanico

Antal lägenheter då: 16

Antal lägenheter idag: 29

Verksamheter idag: Café Bakgården, Kurragömma, Moodie, Zaxzendo, Galleri Jeanette Ölund, Von Ahnska Tandkliniken, Svensk Fastighetsförmedling, Borås Tandvård, Vardagsrummet

Visa mer...
Foto: Sanna Tedeborg
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.