SVARET: Det låg bakom mystiska flygrutten

Borås Artikeln publicerades

En till synes ovanlig flygning ovanför noterades av en BT-läsare. Här är svaret på flyggåtan.

Vid lunchtid på torsdag kunde observanta boråsare skymta ett lågtflygande Piper-plan cirkla över kommunen. En läsare hörde av sig till Borås Tidning och hade upptäckt en minst sagt märklig flygrutt på sajten flightradar24.com.

Planet med beteckningen LNTTA lyfte strax efter kl. 07.30 från Skavsta flygplats utanför Stockholm och körde i en rak riktning till Borås.

Nästan exakt en timme anländer planet till Borås där den genast börjar flyga mellan Aplared i syd till Borgstena i norr.

Rutten ser närmast ut som ett gräsklipparmönster. Flygplanet flög i cirka fyra timmar på cirka 1 000 meters höjd ovanför Borås innan den styrde in mot Jönköping för landning.

– Vi gör ett flygfotouppdrag för Borås kommun. Det är inte ovanligt att vi är uppe så länge i luften, det beror lite på hur stort område vi ska täcka. Normalt sett är det en pilot och en operatör med i planet, säger Ante Erixon, vd på Terratec som är specialiserade på flygfoto- och laserskanningstjänster.

Det är Jerry Sandin, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen, som har beställt flyguppdraget.

– Vi fotograferar Borås från luften i fem olika vinklar. Vi gör de här flygningarna vartannat år, men nytt för i år är att flygplanet kör på lägre höjd för att vi ska få bättre bildkvalitet, säger Jerry Sandin.

Flygbilderna kommer att publiceras på Borås stads hemsida där också de tidigare tagna bilderna finns.