Stort nätfel i Borås – abonnenter utan internet

Borås Artikeln publicerades

Det råder stora störningar för de som har ADSL-bredband via Telia i Borås just nu.

Runt 140 kabelfel håller på att åtgärdas.

– Det är väldigt beklagligt, säger Skanovas kommunikationschef Ola Rantatalo.

Skanova är företaget som underhåller Telias bredbandsnät. Under hösten har många – upp till 140 – kabelfel upptäckts i Borås med omnejd. Det gör att ADSL-abonnenter blir utan internet.

– Det stämmer att det är en faslig massa kabelfel i det här området. Det är väldigt beklagligt och våra killar och tjejer på fältet jobbar för fullt för att beta av detta, säger Ola Rantatalo och fortsätter:

– Vi är inne i en period där man kan se en ökad volym av fel i näten. Det beror främst på det är mycket aktivitet i marken så här års.

En av de drabbade är Anders Grönbek i Dalsjöfors. Han har tecknat avtal för fiber men har fortfarande ADSL.

– Jag upptäckte i fredags att mitt internet låg nere. Då kollade jag med Telia som sade att det var kabelbrott. De sa att det skulle vara åtgärdat den 15 november. Det låter ju helt otroligt, säger han.

Fibergrävande har varit en stor snackis i framför allt villaområden de senaste åren. Borås är inget undantag – där kampen om kunderna varit hård. Det här har medfört konsekvenser, vilket BT berättat om.

Förseningar efter grävproblem, bråk mellan leverantörer och missnöjda kunder har kantat den stora infrastrukturförändringen. Och visst kan fiber ha med de aktuella ADSL-problemen att göra.

– Hela branschen och marknaden är inne i ett intensivt skede där man bygger mycket, om det är fiber eller något annat. Det påverkar också givetvis. Ju fler som sätter spaden i marken desto större är risken att man påverkar näten, säger Ola Rantatalo.

Anders Grönbek fick alltså beskedet att problemet skulle vara åtgärdat den 15 november.

– Det låter ju helt befängt att man ska vara utan internet i en månad, säger han.

Dessutom är han knuten till ett luftburet nät, vilket inte ska påverkas av grävning eller annan aktivitet i marken.

Ola Rantatalo:

– Det luftburna är mer exponerat för väder, vind och annan fysisk påverkan. Det vanliga är att det under höststormar störs ut och rivs ner.

När BT först tar kontakt med Skanova bekräftar de att datumet för att åtgärden ska vara gjord är 15 november, men vid en senare kontakt på eftermiddagen kommer nya besked.

– Ny preliminärtid är 16 oktober, säger Ola Rantatalo.

Hur kan det skilja sig en hel månad?

– När man får ett sådant här fel sätter man ett datum baserat på den information man har fått. Sedan gör man lite noggrannare planering och då kan man ändra i prioriteringsordningen. Det är inget konstigt att datumen skiftar.

När Anders Grönbek tar del av informationen säger han att han har fått flera olika bud om när det ska vara klart.

– De har sagt olika i mejl, felanmälan och samtal. De verkar inte ha den minsta ordning på vad som händer. Jag tycker det är dåligt när man varit kund i många år.