Stort namnbråk i Djurens Vänner

Borås Artikeln publicerades

Idag har ”Djurens Vänner” i Borås årsmöte. Eller inte? Ord står mot ord.

– Det finns ingen förening i Borås. De uteslöts för några år sedan och har inte fått inträde igen, säger riksordförande Rose-Marie Andersson.

Djurens vänner jobbar bland annat med att hitta nya hem åt katter mot en viss avgift för den gamla ägaren.
Det var en hel del turbulens i Boråsföreningen för några år sedan. En stor skuld i detta lades på dåvarande ordföranden Åke Röjland.

Bland annat anklagades styrelsen för att ha förskingrat pengar och inte tagit hand om katter så som föreningen lovade. Man anklagades för att ha dödat djur istället för att hitta nya hem till dem.
Miljönämnden i Borås beslutade att föreningen inte längre fick ta hand om djur eftersom det saknades journalanteckningar om vad som hänt med djur som hade lämnats till föreningen.
Turbulensen var till stor skada för riksorganisationen och till slut uteslöts Boråsföreningen.

Inför årsmötet idag har dock föreningen annonserat i tidningen som ”Djurens Vänner” i Borås.
– De får inte använda det namnet. Inför förra årsmötet tillät vi dem att skriva ”före detta Djurens Vänner” för att få försöka få ordning på föreningen igen. Men det vara bara den gången och sen har vi inte hört någonting från dem, påpekar Rose-Marie Andersson.

Ett krav för att få gå med i riksorganisationen var att Åke Röjland skulle uteslutas ur föreningen:
– Han har ingen som helst uppgift i föreningen längre, påstår Else Garby som har varit ordförande det sista året för Boråsföreningen.

Hon påstår vidare att hon har fått ett löfte från förra ordföranden i riksstyrelsen att använda namnet ”Djurens Vänner”.
– Om de har glömt det beror det väl på att de är för gamla.

Löftet gällde dock bara förra årsmötet poängterar Rose-Marie Andersson.
– Om de fortsätter använda vårt namn kommer vi att ta till juridisk hjälp. Namnet är skyddat.

Hon förklarar också att Boråsföreningen är välkommen att söka inträde till riksorganisationen igen när den har en fungerade styrelse.
– Men vi har inga tankar på att gå tillbaka till riksorganisationen, avslutar Else Garby.